Samsung 990 Pro-SSD verslijt aan bliksemsnel tempo

Samsung SSD 990 PRO

Er scheelt iets met de Samsung 990 Pro. De snelle en populaire SSD lijkt veel sneller dan verwacht af te takelen, met gebruikers die na enkele weken slijtage rapporteren die je pas na jaren zou verwachten.

Het gaat slecht met de gezondheid van vele Samsung 990 Pro-SSD’s. Verschillende gebruikers melden op Overclock.net dat de PCIe 4.0 NVMe-SSD op enkele weken tijd al tien procent van zijn gezondheid heeft verloren. Dat cijfer is afkomstig van software van Samsung zelf en wordt bevestigd door alternatieve programma’s.

De NAND-cellen waaruit SSD-geheugen bestaat, zijn onderhevig aan onvermijdelijke slijtage. Slimme software moet cellen zo lang mogelijk gezond houden. Fabrikanten combineren firmware verder met extra verborgen capaciteit aan geheugen, waarmee gesneuvelde cellen worden vervangen.

Verwachtingen vs. realiteit

Samsung claimt dat de 990 Pro goed is voor 1.200 TBW (Terabytes written). Dat cijfer geeft aan hoeveel TB aan data je naar de SSD kan wegschrijven voor je in de problemen komt. 12 TB wegschrijven is goed voor één procent aan verlies in verwachte gezondheid. De drive is beschikbaar in verschillende capaciteiten, maar voor het 1 TB model impliceert dat dus dat je de SSD twaalf keer volledig moet overschrijven om een procentpunt te verliezen.

Gebruikers rapporteren echter een verlies van soms wel meer dan tien procent. Eén gebruiker schreef geen zeven TB weg maar verloor toch zeven procent (terwijl dat normaal minder dan één procent mag zijn), een andere zag al twaalf procent van het gezondheidspercentage verdampen na 27,9 geschreven terabytes: bijna tien procent meer dan je zou verwachten aan de hand van de specificaties.

Hardware of firmware?

Het is onduidelijk waar de fout ligt. De problemen doen zich voor bij Samsung 990 Pro-SSD’s van alle capaciteiten en huisvesten steevast het besturingssysteem van een computer. Dat kan een rode draad zijn, maar is anderzijds een erg logisch gebruik van een dergelijke drive. De fout kan hardwarematig zijn, maar evengoed is het mogelijk dat de firmware de degradatie niet correct doorgeeft.

Heb jij een Samsung 990 Pro in een pc of workstation zitten? Hou de gezondheid ervan dan argwanend in de gaten en contacteer Samsung wanneer de waarden niet kloppen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home