Nieuwe Chrome-update brengt grootste prestatieboost in jaren

Efficiënter en sneller

chrome

De laatste Chrome-update voor 2020 focust puur op efficiëntie en betere prestaties. Volgens Google gaat het om de grootste prestatieboost in jaren. Tal van wijzigingen onder de motorkap en extra optimalisaties maken Chrome een stuk beter en sneller.

De belangrijkste verbetering schuilt in het tabbladbeheer. Actieve tabbladen genieten voortaan meer prioriteit bij Chrome. Tabbladen die op de achtergrond sluimeren, slurpen voortaan minder prestaties. Volgens Google zou het verminderd CPU-verbruik de batterijduur van je laptop tot 1,25 uur kunnen verlengen.

Meer details over hoe Google dit realiseert, kan je op de Chromium blog lezen. Volgens de zoekgigant heeft vooral te maken met het in toom houden van JavaScript. Het nieuwe tabbladbeheer heeft volgens Google geen impact op achtergrondfunctionaliteit zoals muziek of notificaties.

Zoeken in tabbladen

Chrome opstarten gebeurt voortaan tot 25 procent sneller. Pagina’s laden ook een beetje sneller (7 procent). Belangrijker is dat pagina’s minder energie vereisen alsook minder RAM.

Wie graag tientallen tabbladen open laat staan in Chrome, zal met liefde de nieuwe zoekfunctie over diverse tabbladen omarmen. Je kan nu een lijst zien van alle openstaande tabbladen, ongeacht of ze in hetzelfde venster staan of niet. Typ enkele letters of woorden om naadloos een tabblad te selecteren.

Chromebook-eigenaars kunnen vandaag al met deze zoekfunctie aan de slag. Desktop Chrome-gebruikers mogen de functie later dit jaar verwachten.

Slimmere adresbalk

De adresbalk wordt voortaan ook slimmer. Je kan acties typen die je direct naar de juiste instellingen verwijzen. Denk daarbij aan pas wachtwoorden aan of verwijder zoekgeschiedenis. Initieel worden enkel security-functies ondersteund, maar Google wil in de toekomst de functionaliteit uitbreiden naar alle instellingen.

Tot slot mag je binnenkort slimme ‘kaarten’ verwachten in Chrome wanneer je een nieuw tabblad opent. Niet iedereen krijgt ze te zien aangezien het voorlopig om een bètafunctie gaat, maar het doel is om gebruikers snel activiteiten te laten plannen zoals het hervatten van een video. Doorheen 2021 wil Google diverse soorten interactieve kaarten blijven introduceren in Chrome.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home