Installeer binnenkort Linux-apps op Chrome OS via de zoekbalk

Voortaan is het eenvoudiger dan ooit om Linux-applicaties op een Chromebook te installeren. Terminal-ervaring is niet meer nodig: het volstaat om een applicatie te zoeken via de zoekbalk.

In mei vorig jaar kondigde Google aan dat Chrome OS voortaan compatibel zou zijn met Linux-applicaties. In eerste instantie was die integratie niet zo intuïtief. Linux kwam beschikbaar als een OS in een container, bovenop de Linux-distributie die Chrome OS zelf is. Die container draait concreet op Debian, en laat Linux-liefhebbers toe op via de terminal allerhande pakketten te downloaden en te installeren. Welke precies beschikbaar zijn, hangt af van je type Chromebook: ARM en x86 hebben een verschillend app-aanbod.

Linux op Chrome OS was in ieder geval weggelegd voor wie zin had om met de terminal aan de slag te gaan. Daar komt nu verandering in. Via de zoekbalk was het al mogelijk om apps van de Android Play Store te downloaden op Chrome OS, en binnenkort komt daar Linux-ondersteuning bij. De functionaliteit staat nog niet live, maar Chrome Story ontdekte de nodige code en flags voor de nieuwe mogelijkheid in het OS. Dat betekent dat ontwikkelaars en beta-testers er binnenkort van kunnen genieten.

Apt-get

Met de nieuwe functie kan je gewoon naar een app zoeken en die vervolgens installeren. Zo neemt de zoekbalk de apt-get functie van de terminal voor zijn rekening. Zodra een app als zoekresultaat verschijnt, kan je die met één klik installeren.

Met de introductie van Crostini (de codenaam voor het Linux-project) ontpopt Chrome OS zich tot een steeds veelzijdiger maar ook steeds vreemder besturingssysteem. Het OS werd oorspronkelijk gelanceerd als een soort hardwareversie van de Chrome-browser om online-apps uit te voeren. Na offline-functionaliteit en compatibiliteit met Android-applicaties, komt daar nu dus een diepgaande Linux-samenwerking bij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home