Google werkt aan een beter geïntegreerde en meer gebruiksvriendelijke ondersteuning van Linux-apps in Chrome OS, ook gekend als Crostini. De internetgigant is naar eigen zeggen bezig om bij de aankomende versies 71 en 72 de ruwe randjes weg te poetsen.
Chrome OS heeft zich volgens Google inmiddels ontwikkeld tot een alles-in-één-systeem en zou het beste van het ecosysteem van Google, inclusief Android-apps, met de kracht van Linux-apps combineren.
Bestanden delen
De ondersteuning voor Linux-apps is nog relatief jong, dit werd pas beschikbaar bij versie 69. Hoewel Linux-apps net zo goed op een Chromebook als op een ander Linux-systeem zouden moeten werken, zijn er toch nog een aantal hiccups te vinden.
Zo ontbreekt het bijvoorbeeld nog aan gpu-accelleratie en is het bestandsysteem van Linux-apps voorlopig nog gescheiden van de rest van Chrome OS. Om met een Linux-app toegang te krijgen tot een bestand dat werd gedownload in Chrome, dient het eerst geëxporteerd te worden naar de Linux-container. Uploaden kan alleen door het weer eerst naar Chrome OS te exporteren.
Volgens Google is versie 71 straks voorzien van een optie om een Chrome OS-map met Linux te delen. Rechterklik in de bestandenapp en kies voor ‘Delen met Linux’. In de daaropvolgende versie 72 worden de deel-functies nog nuttiger. Het bestandsbeheer van Chrome is geïntegreerd met Google Drive, waardoor de deel-functies zich ook tot op dit niveau uitbreiden.
Processen splitsen
Verder worden de processen van de verschillende Linux-apps vanaf Chrome v71 opgesplitst. Nu vallen die nog allemaal onder een gezamenlijk proces van de Linux-container. Verder wordt het ook mogelijk om de container eenvoudig af te sluiten of te herstarten. Nu is dat alleen mogelijk door de Chromebook te herstarten.
Google laat weten dat Chrome versie 71 momenteel nog in de ontwikkelingsfase zit, maar verwacht dat de functies over enkele maanden op de meeste Chromebooks beschikbaar zijn.