HP lanceert ZCentral 4R: volwaardige workstation in een serverkast

HP introduceert met de ZCentral 4R een rackgebaseerde workstation op maat van de huidige thuiswerksituatie. In combinatie met HP-software krijgt een werknemer zo van overal toegang tot de volle pk’s van zijn werksysteem.

Wie de volle kracht van een uit de kluiten gewassen workstation wil, moet zijn toevlucht zoeken tot minder mobiele hardware. Nu thuiswerk actueler is dan ooit, blijkt dat een probleem te zijn. Geef je een werknemer een minder krachtige laptop voor optimale mobiliteit maar suboptimale prestaties? Of kluister je hem of haar aan het bureau met een volwaardige workstatop? De oplossing volgens HP is de ZCentral 4R: een volwaardige workstation die headless in een rack past en via de Z Central-software van overal te gebruiken is. Denk aan een virtuele desktop-ervaring, maar dan minder virtueel.

De ZCentral 4R mag dan op maat van een serverrack gebouwd zijn, in hart en ziel blijft het ding een workstation. Het toestel ondersteunt professionele versies van Windows 10 en Linux, maar is officieel niet gemaakt voor een serverbesturingssysteem.

Workstation in serververmomming

Binnenin is de ZCentral 4R configureerbaar met het krachtigste wat de markt te bieden heeft, als je niet naar AMD kijkt. De reden daarvoor is volgens HP dat het bedrijf een bestaande populaire workstation in een rack-jasje heeft gegoten. Een cynische stem achter in ons hoofd kucht dat een liefdevolle relatie met Intel inzake workstations misschien ook van tel is. Wat de reden ook is, binnenin vind je een Xeon W met tot 18 rekenkernen. Heeft AMD sneller materiaal in het arsenaal? Absoluut, maar met deze binnenkant kom je al een heel eind. Grafisch is er geen sprake van een compromis dankzij de Quadro RTX 8000. Wie wil kan ook voor twee minder krachtige gpu’s kiezen. Het geheel past in een 1U-formaat.

De server-die-geen-server-is komt met een configureerbare IO-poort aan de voorkant waarbij USB C is weggelegd voor de premium-variant. Aangezien het net de bedoeling is van de ZCentral 4R om vanop afstand te werken lijkt dat niet bepaald een probleem. Het paneel wordt afgeschermd door een cover die gekoppeld is aan de software van het toestel. Verwijdert iemand het paneel, dan krijgt je als gebruiker een melding.

Eigen technologie

Het is de bedoeling dat werknemers op de workstation werken vanwaar ze maar willen. Dat kan via een thin client op kantoor maar ook van thuis uit op de eigen laptop of een uitgebreidere setup met meerdere schermen. Afstandswerk lukt vlot dankzij de RGS-technologie van HP, vandaag beter bekend onder ZCentral Remote Boost. Die software dient speciaal om deze server-workstationcombinatie te faciliteren.

HP biedt ZCentral Remote Boost al langer aan, ook via traditionele workstations. Zo kan je bijvoorbeeld Z Mini’s in een rack duwen om een gelijkaardig (maar minder krachtig) resultaat te bekomen. De ZCentral 4R onderscheidt zich van die oplossing door perfect in een rack te passen, wat met een klassieke Z8-desktopbak niet het geval is.

Lees ook: Hoe HP al jaren Citrix en VMware aftroeft in nichesectoren met RGS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home