HP EliteBook x360 1040 G10 review: vertrouwd en robuust

De tiende generatie van de iconische HP EliteBook x360 1040 voelt niet vernieuwend aan, maar wel vertrouwd. De veelzijdige, mooie professionele laptop ontpopt zich opnieuw als trouwe metgezel voor iedere kantoorwerker of manager.

De HP EliteBook x360 1040 G10 (1.851 euro excl. btw) is een stijlvolle en trouwe metgezel. Dit toestel is niet het meest exclusieve exemplaar uit de zakelijke line-up van HP: daarvoor moet je bij de Dragonfly-reeks zijn. Toch is de EliteBook x360 1040 een uitermate premium aanvoelende laptop, voorzien van knappe specificaties in een sober maar goed afgewerkt en herkenbaar chassis. Voeg daar nog een kleurvast scherm en een uitstekende batterij aan toe, en je hebt een knap totaalpakket vast.

Vertrouwd en robuust

Langs de buitenkant zien we geen verrassingen. Het stevige aluminium chassis suggereert een robuuste bouwkwaliteit, die HP verder in de verf zet via een MILT-810G-certificaat. De fabrikant is transparant over de tests die het uitvoert en smijt de laptops effectief op de grond, zodat je een redelijk vertrouwen mag hebben in de bouwkwaliteit.

HP EliteBook x360 1040 G10

Met 1,4 kg is deze 14 inch-laptop niet de lichtste in zijn soort, maar het toestel voelt compact en zal niet snel een last worden voor de rug of schouders van de geoefende pendelaar of zakenreiziger. Klappen we de HP EliteBook x360 1040 G10 open, dan zien we een groot, nauwkeurig en stil touchpad en een zwart toetsenbord met witte letterverlichting dat heel aangenaam voelt tijdens het typen.

Flexibel topscherm

Het scherm is zoals gezegd van topkwaliteit. Ons testmodel heeft een IPS-paneel met 1.920 x 1.200 pixels dat recht uit de doos goed gekalibreerd is. De EliteBook heeft zowel voor de witbalans als voor de keuren DeltaE (kleurafwijking) die onder de magische 2 blijft. Zo kunnen professionals op een betrouwbare weergave van beelden rekenen. Enkel de roodwaarden wijken soms wat meer af, al is dat absoluut te vergeten voor een laptop die niet specifiek op de grafische markt gericht is.

HP EliteBook x360 1040 G10 - DeltaE

Onze grootste klacht over dit heerlijk matte aanraakscherm is de helderheid. Met maximaal 384 cd/m² behoort telewerken in de zon niet echt tot de opties. Deze EliteBook 1040 is de x360-variant, wat wil zeggen dat je het scherm helemaal kan omklappen tot laptopmodus. Dat kan handig zijn voor presentaties.

HP EliteBook x360 1040 G10

hp EliteBook x360 1040 G10: Specificaties en prestaties

Binnenin stopt HP voor ons testmodel een Intel Core i7-1355U met ingebouwde graphics, 32 GB RAM en een 512 GB-SSD. Intussen heeft Intel nieuwe processors op de markt, maar de chips van de veertiende generatie verschillen niet noemenswaardig van CPU’s van de dertiende generatie. De uitzondering zijn de Core Ultra-CPU’s die we meenemen in onze prestatievergelijking aan de hand van de Samsung Galaxy Book 4 Pro.

De krachtige processor heeft twee P-kernen en acht E-kernen, goed voor tien rekenkernen en twaalf threads in totaal. Intel claimt dat de Core i7-1355U maximaal 5 GHz kan halen, maar in de HP EliteBook x360 1040 G10 meten we nooit meer dan 4,4 GHz. Binnen enkele seconden valt de kloksnelheid omwille van thermische beperkingen terug, om uiteindelijk te stabiliseren op een respectabele 2,8 GHz.

We vergelijken met een all-in-one van HP zelf met een Core i5-1335U aan boord, en een Asus Expertbook, die dezelfde Core i7 huisvest. Je ziet duidelijk dat HP heel wat prestaties uit de CPU kan persen. De Samsunglaptop met de nieuwe Core Ultra-chip, presteert zoals verwacht beter.

Een tweede CPU-test toont dezelfde resultaten. HP maakt ondanks het relatief slanke chassis goed gebruik van de mogelijkheden van de processor.

Het verhaal wordt genuanceerder wanneer we kantoorwerk onder de loep nemen. Voor licht werk is deze HP EliteBook x360 1040 G10 een snelheidsduivel. De flinke hoeveelheid RAM en de snelle SSD zorgen ervoor dat de laptop zelfs de Samsung Galaxy Book 4 Pro met Intel Core Ultra achter zich laat.

Die winst gaat verloren wanneer we zwaarder productiviteitswerk, zoals werken in stevige Excel-spreadsheets, mee in rekening nemen. In dat geval is de Core Ultra-chip kampioen. Het valt op dat bij langdurig werk, wanneer de kloksnelheid is teruggevallen, het verschil met een toestel met Intel Core i5-processor niet meet zo groot is.

lees ook

Intel Core Ultra of AMD Ryzen: welke CPU kies je best voor je laptop?

Dat staaft nog maar eens wat we vaak zeggen: een Intel ‘U’-chip voor de laptop biedt de beste prijs-kwaliteitsverhouding in het Core i5-segment, met niet zoveel voelbare winst voor een Core i7.

De meerwaarde van de Core Ultra tegenover de chip in de HP EliteBook x360 1040 G10 komt het duidelijkst naar voor bij iets zwaardere visuele workloads. Let zeker op het verschil inzake graphics, waarbij de GPU een grote rol speelt. De HP EliteBook x360 1040 G10 kwijt zich goed van deze taak, maar kan niet tippen aan de ingebouwde Arc-graphics in de Core Ultra.

Dat gezegd zijnde, is deze laptop snel en zo voelt hij ook aan. Wat ons betreft, had HP hier gerust voor een Core i5 mogen kiezen. Zelfs voor zwaarder kantoorwerk, is het verschil niet immens. Voor licht werk is deze laptop een snelheidsduivel, onder andere dankzij de stevige hoeveelheid RAM.

Goede conditie

Ondanks de mooie specificaties, kan deze EliteBook vlot een werkdag zonder stopcontact. We zien absolute topprestaties bij bescheiden kantoorwerk. Dat is sterk, wetende dat de 51 Wh-batterij eigenlijk niet zo groot is.

De kleinere batterij heeft een extra troef op zak: opladen gaat bliksemsnel. Op exact een halfuur tank je een halve batterijlading bij.

Inclusief Wolf

HP zet met zijn zakelijke toestellen sterk in op software, en dat is bij deze HP EliteBook x360 1040 G10 niet anders. HP Wolf Pro Security tekent present. Die beveiligingssuite voegt een heleboel extra relevante functies toe aan de laptop, die aanvullen wat Microsoft al biedt met Windows 11 Pro.

De nauwe integratie van de hardware en de Wolf-software, zorgt ervoor dat HP het toestel op een extra niveau kan beveiligen. Sure Click, waarbij je bijlages geïsoleerd in een micro-VM opent zodat eventuele ransomware kansloos is, is één van onze favoriete toevoegingen.

Videobellen

HP rust de HP EliteBook x360 1040 G10 uit met een knappe 5 MP-webcam. Die HP Presence-camera vind je ook in de Dragonfly terug en is één van de beste ingebouwde camera’s die je op dit moment in een laptop kan vinden. Reken op scherpe beelden, ook bij weinig licht of tegenlicht. Het valt ons enkel op dat de kleuren standaard een beetje bleker zijn dan de realiteit.

Ook het geluid is van de bovenste plank. Tijdens een videogesprek ben je zelf goed en helder verstaanbaar, zelfs in omstandigheden die niet ideaal zijn. Zo filterde de laptop tijdens onze tests netjes echo’s in een kale galmende ruimte weg en komt ook muziek op de achtergrond niet mee door. Omgekeerd heeft de EliteBook goede luidsprekers, waardoor je de tegenpartij ook helder verstaanbaar is.

HP voorziet tot slot nog een mooi gamma aan poorten, met een Smart Card-lezer, een volwaardige HDMI-aansluiting en twee USB Type-A-poorten, gecombineerd met twee USB Type-C (Thunderbolt)-poorten waarmee je de laptop ook kan laden. Helaas zitten beide USB-C-poorten aan de linkerkant: een exemplaar rechts had nog net dat beetje extra flexibiliteit geboden.

Niet twijfelen

De HP EliteBook x360 1040 G10 is een uitstekend totaalpakket. We hebben geen belangrijke klachten over deze laptop, die over de hele lijn doet wat hij moet. Het mooie, maar sobere toestel is stevig, krachtig, gaat lang mee en is voorzien van een mooi scherm. De HP Dragonfly-reeks is beslist de mooiste en lichtste van de HP-stal, maar de HP EliteBook 1040 x360 G10 staat op een verdiende tweede plaats en is goedkoper.

Deze laptop is iets meer geschikt voor het grote publiek. Ons testmodel heeft een adviesprijs van 1.851 euro exclusief btw, maar er zijn versies beschikbaar vanaf 1.303 euro. Zoek je een zakelijke kantoorlaptop in deze prijsklasse? Dan hoef je niet te twijfelen.


HP EliteBook x360 1040 G10 (919Y4EA, 1.851 euro excl. btw): Intel Core i7-1355U, 32 GB RAM, 14 inch mat FHD IPS-aanraakscherm (1.920 x 1.200 pixels), 512 GB SSD, Windows 11 Pro

Garantie: 3 jaar (3-3-3) garantie en service omvatten 3 jaar garantie op onderdelen, arbeid en on-site reparatie. Inclusief service op volgende werkdag voor onderdelen en arbeid.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Batterij
  • Schermkwaliteit
  • Goede prestaties
  • Wolf Security-software

.contra’s

  • Maar aan één kant USB Type-C
  • Aan de zware kant voor z’n formaat

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home