Dell kampioen van kortstondig ingestorte workstation-markt

Het afgelopen jaar is de markt van workstations flink gekrompen met bijna negen procent. Toch is het herstel al aan de gang. Dell behoudt ondanks de krimp zijn positie.

In 2023 gingen er 8,8 procent minder workstations over de toonbank dan een jaar eerder, aldus IDC. De krimp zat er aan te komen, en is op grotere schaal gezien niet dramatisch. De markt begon eind 2022 al in elkaar te zakken, maar toonde in het vierde kwartaal van 2023 duidelijke tekenen van herstel. In Q4 tekende IDC zelfs een significante groei van 6,1 procent op vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Correctie na corona

De problemen zijn dezelfde als in de rest van de pc-markt: voorzichtige klanten en stockproblemen. Nadat de Covid-19-pandemie de vraag de lucht in geschoten heeft, zakte die daarna bij wijze van compensatie helemaal terug weg. Het resultaat liet zich voelen in de vorm van onverkochte inventaris in het kanaal. Resellers hebben hun overstock intussen wel voldoende weggewerkt, terwijl de vraag opnieuw aanwakkert.

Hoewel 2023 het slechtste jaar voor workstations was (in dalingspercentage) sinds 2008, ziet de toekomst er rooskleurig uit. Het einde van de ondersteuning van Windows 10 in 2025 zal een nieuwe golf van bestellingen aanwakkeren, maar ook de vraag naar workstations met nieuwe CPU’s en GPU’s. IDC merkt nog op dat 2023 ondanks de krimp een beter jaar was dan het laatste voor de pandemie.

Dell kampioen

Dell is de onbetwiste kampioen en heeft consequent meer dan 40 procent van de markt in handen. HP doet het relatief goed op de tweede plaats, maar zag z’n verkoop toch steviger krimpen dan het marktgemiddelde. Op voor HP bracht het laatste kwartaal van 2024 soelaas. De fabrikant heeft ongeveer 30 procent van de markt in handen. Op de derde plaats met meer dan 20 procent staart Lenovo, met daarachter kleinere spelers met een haast verwaarloosbaar marktpercentage.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home