HP recycleert Nvidia-GPU’s op maat van China in nieuwe Z-workstations

HP gaat Nvidia A800-GPU’s in zijn Z AI-workstations integreren. Zo krijgen de GPU’s die Nvidia speciaal voor de Chinese markt ontwikkelde toch een nut, nadat export alsnog verboden werd door de VS.

HP zal Nvidia A800-accelerators integreren in zijn Z AI-workstations. Dat is opvallend, aangezien Nvidia de A800 in eerste instantie ontwikkelde op maat van de Chinese markt. De A800 is een gekortwiekte versie van de A100, die in 2022 het levenslicht zag om de toenmalige exportban van technologie naar China te omzeilen. De VS hanteerden daarbij een bovengrens van rekenkracht waarvoor export verboden werd, en de A800 zat daar net onder.

Veranderende regels

De VS hebben de exportregels sindsdien echter herwerkt, waardoor ook de verkoop van de Nvidia A800 illegaal werd in China. De chip is bedoeld als datacenter-accelerator en mag nog wel aan andere markten verkocht worden, maar daar kopen geïnteresseerde partijen liever een snellere A100 (of H100).

Om het werk en de chips niet verloren te laten gaan, koos Nvidia voor een rebranding. De A800 is voortaan een workstation-GPU en HP stapt als eerste mee in dat verhaal. Uiteraard ligt er voor de HP Z AI-workstations een grote focus op kunstmatige intelligentie, waar deze chips de nodige acceleratie kunnen bieden. Ze zijn over het algemeen interessant voor iedere ontwikkelaar die GPU-rekenkracht wenst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home