Grafische capaciteit Apple M1-chip overtreft instap-gpu’s van AMD en Nvidia

GeForceerd beter

apple M1

De geïntegreerde grafische kracht van de pas aangekondigde M1-laptopchip van Apple lijkt instap-gpu’s zoals die van AMD en Nvidia te overtreffen. Zo neemt Apple ook de nieuwe Tiger Lake-processors van Intel op de korrel.

Vorige week bekeken we de eerste cpu-benchmarkresultaten van de Apple M1-chip, vandaag is het de beurt aan de geïntegreerde gpu. Testcijfers voor de ingebouwde grafische capaciteiten van de ARM-processor verschenen op de website van GFXBench. Opnieuw zijn de cijfers erg positief. Vergelijken we de resultaten met de Nvidia GeForce GTX 1050 Ti, dan komt de M1-SoC er beter uit. Hetzelfde geldt wanneer we de resultaten vergelijking met die van de AMD RX 560-gpu. Een eerste interpretatie van de benchmarkresutlaten suggereert dan ook dat Apple heel wat grafische pk’s in zijn bescheiden laptopchip heeft gestoken.

Er zijn natuurlijk enkele bedenkingen. Zo is het onduidelijk in welk toestel de chip getest is. De ruimte in het chassis en de koeling spelen een grote rol in de eindresultaten. Daar staat tegenover dat het verrassend is dat de splinternieuwe chip beter presteert dan een discrete gpu in éénder welke behuizing. Verder lopen de tests van de zelfgebouwde chip van Apple via de Metal-API. De vergelijking gaat op voor andere gpu’s wanneer die gebruik maken van de Metal-API, maar correspondeert niet rechtstreeks met bijvoorbeeld DirectX 12-prestaties in een Windowslaptop.

Belangrijke scores

Hoewel we afgaande op deze vroege cijfers geen voorbarige conclusies mogen trekken, staat het buiten kijf dat Apple knappe grafische prestaties in zijn SoC heeft gestopt. Dat is belangrijk. De Tiger Lake-processors van Intels elfde generatie hebben immers ook knappe grafische capaciteiten aan boord met dank aan de nieuwe Xe-graphics. Apple wil af van Intel en kiest voor eigen chips, waarvan de M1 het eerste voorbeeld is.

lees ook

Arm-chip Apple is prestatiemonster volgens vroege benchmarks

Als de M1 een stuk slechter zou presteren, volstaat dat om de zet van Apple in twijfel te trekken. Het lijkt er nu echter op dat de Arm-processor zowel voor klassieke cpu-taken als voor grafisch werk op een niveau presteert dat minstens evenwaardig is aan dat van Intel-chips. Apple heeft volgens de cijfers zijn huiswerk gemaakt en de M1-chips beloven een heuse aanval op x86 dominantie te worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home