Google lanceert Android 10: veiliger, meer privacy en dark mode

Google lanceert de finale versie van Android 10. Het nieuwe mobiele besturingssysteem verschijnt eerst op Pixel-telefoons van de fabrikant. Andere toestellen, zoals die van OnePlus, zullen snel volgen.

Android 10 is officieel uit. De nieuwste versie van Android, die tijdens de bétaperiode de afgelopen maanden door het leven ging als Android Q, krijgt voor het eerst geen naam die gebaseerd is op snoep. Het besturingssysteem brengt heel wat nieuwigheden met zich mee, van navigatie op basis van gebaren tot een beter en genuanceerde privacybeheer.

Een officiële lancering impliceert echter niet dat ook jij de nieuwste versie van Android meteen op je toestel zal zien. Het duurt traditioneel best lang voor smartphonefabrikanten de update uitrollen naar hun eigen toestellen. Google Pixel-smartphones krijgen de primeur met updates vanaf vandaag. Een handvol andere merken, zoals OnePlus en Nokia, zullen ook nog dit jaar updates voorzien voor verschillende van hun toestellen.

Dark mode en navigatie

Android 10 is een stevige upgrade tegenover zijn voorganger. We overlopen kort de belangrijkste nieuwe functies. Zo heeft het OS voortaan een ingebouwde ‘dark mode’ aan boord, die over het hele systeem werkt. Dat wil zeggen dat niet alleen de lay-out van het besturingssysteem verandert naar een donkere achtergrond met lichte letters. Ook compatibele applicaties wisselen automatisch mee van kleurenschema. Ondersteuning hiervoor moet van app-bouwers komen, maar Google maakt alvast al zijn applicaties compatibel.

 

 

Navigeren met gebaren wordt belangrijker. Swipen op verschillende plaatsen op je scherm neemt de functie van de knoppen onderaan over. Die kunnen vervolgens verdwijnen, zodat applicaties over het hele telefoonscherm kunnen schalen. Verschillende telefoons, zoals de OnePlus 7 Pro en de nieuwe iPhones, hebben al dergelijke op gebaren gebaseerde navigatie aan boord.

Privacy-opties

Privacy-instellingen krijgen ook een grote upgrade. Op huidige Androidversies is het alles of niets: of je geeft een app toegang tot bijvoorbeeld je locatie, of die app krijgt geen toegang. Dat verandert. In Android 10 kan je bijvoorbeeld aangeven dat een applicatie wel naar je locatie mag kijken, maar enkel wanneer de app op de voorgrond actief is.

 

 

Wil je met andere woorden locatiefuncties van Facebook gebruiken, maar wil je niet dat de app op de achtergrond bijhoudt waar je bent, dan kan dat. Ook naar opslag toe zijn er verbeteringen die de toegang van applicaties strikter regelen, al werken die omwille van compatibiliteitsproblemen nog niet voor alle apps.

Project Mainline

Wat beveiliging betreft, neemt Google het heft deels in eigen handen. Omdat het in de praktijk bij de meeste fabrikanten erg lang duurt om updates voor Android uit te rollen, koppelt Google een heleboel functies los van Android zelf. Onder ‘Project Mainline’ komen die functies onder de Google Play Services terecht. Dat betekent dat Google onderdelen van Android 10 zelf kan updaten via de Play Store, zonder dat een smartphonebouwer daar hoeft tussen te komen. Dergelijke updates kunnen meteen naar alle Android 10-toestellen worden uitgerold, aangezien Mainline-compatibiliteit vereist is voor iedere Android 10-smartphone.

 

Google kan onderdelen van Android 10 zelf updaten via de Play Store.

 

Het valt als kanttekening op te merken dat Google meer controle krijgt over Android door delen van het systeem naar de Play Store over te hevelen. Android zelf is als code immers opensource, maar de Play Store is dat niet. Smartphonebouwers die niet in zee willen of kunnen gaan, zoals Huawei omwille van de handelsoorlog, missen de Play Store. Dat betekent dat niet alleen Google-applicaties ontoegankelijk worden, voortaan blijven ook essentiële systeemfuncties buiten bereik.

Encryptie voor iedereen

Ook in het kader van beveiliging verschijnt Adiantum in het wild. Adiantum is een encryptietechniek gebaseerd op software, die niet zwaar weegt op de rekenkracht van een telefoon. Encryptie van data gebeurt bij de meeste toestellen hardwarematig via de SoC zonder enige impact op de prestaties, maar budgetvriendelijke smartphones hebben die hardware-encryptie niet altijd aan boord. Softwareversleuteling eiste een te grote hap van de beschikbare rekenkracht op, waardoor goedkope toestellen doorgaans geen encryptie toepasten.

Adiantum is daar de oplossing voor: de techniek maakt software-encryptie op lichte chipsets zonder hardwarecomponent mogelijk. Met Android 10 wordt versleuteling van de opslag dan ook standaard.

Bedrijfsintegratie

Voor professioneel gebruik maakt Google het eenvoudiger om toestellen te voorzien van een werkprofiel. Met Android 10 is het mogelijk om met een QR-code zo’n profiel uit te rollen. Dat kunnen werknemers met hun eigen toestel scannen. Zo is het voor medewerkers eenvoudiger om hun eigen toestel voor het werk te gebruiken en moeten ze geen privacy opgeven, terwijl IT een eenvoudige tool heeft om alle toestellen in het bedrijf op een efficiënte manier te managen.

 

Andere verbeteringen

Android 10 brengt verder nog een heleboel kleinere verbeteringen met zich mee. Denk aan betere ondersteuning voor plooibare telefoons, wat handig zal zijn als zo’n toestel ooit echt gelanceerd wordt. Ook worden notificaties slimmer met een op machine learning gebaseerde optie om snel acties te ondernemen vanuit het notificatiemenu, verschijnt er een focusmodus voor wie niet gestoord wil worden, wordt de emoji-voorraad uitgebreid met 230 nieuwe exemplaren en meer.

Zoals gezegd zal je al naargelang je toestel nog even moeten wachten op Android 10. De recenste premium-telefoons van alle fabrikanten krijgen wel een update, maar de uitrol daarvan kan nog maanden duren. OnePlus lijkt momenteel de volgende in rij te zijn voor een uitrol van het OS. Een open béta is momenteel al beschikbaar voor wie dat risico wil nemen. Voor Huawei ligt het updateproces moeilijk zolang de handelsoorlog duurt en Samsung is traditioneel tergend traag met een uitrol, die vermoedelijk pas voor de lente van 2020 gepland staat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home