Fujitsu laat 80.000 Japanse werknemers definitief thuiswerken

Fujitsu

Fujitsu heeft besloten om tegen 2022 de helft van zijn Japanse kantoren te sluiten en zo’n 80.000 werknemers te vragen of definitief van thuis uit te werken. Het bedrijf is momenteel zijn interne bedrijfscultuur aan het herdefiniëren in nasleep van de COVID-19-uitbraak.

“Voor werknemers in Japan betekent dit nieuwste initiatief het einde van de conventionele notie van pendelen van en naar kantoren, terwijl ze tegelijkertijd een grotere mate van autonomie krijgen op basis van het principe van vertrouwen”, klinkt het in een aankondiging van het besluit.

De 80.000 werknemers in kwestie zullen “voornamelijk op afstand werken” als onderdeel van een nieuw Smart Working-programma, waarvan Fujitsu verwacht dat het “niet alleen de productiviteit zal verbeteren, maar ook een fundamentele verschuiving markeert weg van het rigide, traditionele concept van kantoorwerk”.

Daaraan gerelateerd breidt Fujitsu deze maand onder meer ook flexibele werkuren uit naar al zijn personeel en worden onkostenvergoedingen voor woon-werkverkeer omgezet in aanvullende ondersteuning voor thuiswerkomgevingen.

Sinds april is Fujitsu bezig met de digitalisering van bedrijfsprocessen die werken op afstand mogelijk maken enerzijds, en het identificeren van taken die aanwezigheid op kantoor vereisen anderzijds.

Borderless Office

Een tweede element in de nieuwe bedrijfscultuur is het idee van het ‘Borderless Office’.

“Fujitsu zal wegstappen van de conventionele praktijk van werken vanuit een vast kantoor, naar een naadloos systeem waarbij werknemers vrij kunnen kiezen waar ze willen werken, inclusief vanuit thuis, een hub of satellietkantoren, afhankelijk van het soort werk dat ze doen”, klinkt de verklaring.

Hubs zullen volgens het bedrijf overal in Japan worden opgericht, met elk hun eigen vooraf bepaalde functie, bijvoorbeeld als demo-faciliteit of als plek om klantensamenwerkingen te demonstreren.

De plannen gelden op dit moment alleen voor werknemers in Fujitsu’s thuisbasis Japan. In EMEA wordt nog steeds grotendeels thuisgewerkt als gevolg van het coronavirus, maar zijn er nog geen plannen voor de lange termijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home