Japan stelt eerste supergeleidende kwantumcomputer open voor wetenschappers

kwantum

Riken en Fujitsu hebben de eerste supergeleidende kwantumcomputer van Japan afgewerkt. Het moderne systeem moet vooral onderzoek naar nauwkeurigere kwantumsystemen ondersteunen.

Fujitsu en het Riken Center voor Kwantumcomputing hebben hun eerste supergeleidende kwantumcomputer in gebruik genomen. Supergeleiding is de gangbare technologie voor de huidige generatie van kwantumcomputers en wordt ook gebruikt door onder andere Google en IBM. De systemen zijn erg complex om te bouwen en te gebruiken, aangezien het bestaan van hun qubits afhankelijk is van een zeer lage temperatuur: de kwantumcomputer functioneert enkel bij temperaturen die aanschurken tegen het absolute nulpunt.

Foutcorrectie

De bouw van zo’n machine is dus een technologisch hoogstandje. Ook in Europa staan kwantumcomputers, maar systemen zoals de IBM Q System One werden niet door Europese maar door Amerikaanse bedrijven ontwikkeld. In dat opzicht is de aankondiging van het systeem van Fujitsu en Riken een pluim op de hoed van Japan.

Het systeem zelf heeft 64 qubits, wat in theorie genoeg is om beter te presteren dan klassieke computers. Zo ver is het echter nog lang niet. Kwantumcomputers worstelen allemaal met betrouwbaarheid: qubits kunnen erg eenvoudig verstoord worden door externe factoren, wat de resultaten beïnvloedt. Eén van de belangrijkste uitdagingen in het onderzoeksveld vandaag is foutcorrectie, zodat de systemen consequent de gewenste resultaten opleveren. Dat is voor Fujitsu en Riken niet anders.

Hybride systeem

Momenteel koppelen de ontwikkelaars de kwantumcomputer aan een HPC-systeem dat qubits digitaal simuleert. Zo’n gesimuleerde omgeving bevat geen echte qubits en is dus niet gevoelig voor de storingen, maar heeft niet dezelfde snelheidsvoordelen als een echte kwantumcomputer. De hybride configuratie kan de verdere ontwikkeling van kwantumcomputers wel helpen. Bovendien fungeert het échte kwantum-deel van het systeem als een accelerator die ook vandaag al meerwaarde kan bieden voor bepaalde workloads.

Riken en Fujitsu stellen de computer nu open voor gebruik door externen. Onder andere Fujifilm, Tokyo Electron en Mitsubishi Chemical willen ermee aan de slag. Het is de ambitie om het systeem op termijn tot 1.000 qubits te schalen. Fujitsu meldt in de marge nog dat het er vanuit gaat dat een foutenresistente kwantumcomputer die beter presteert dan klassieke systemen voor relevante workloads toch nog zeker tien jaar op zich zal laten wachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home