Fujitsu stelt zijn Monaka-CPU voor: een processor gericht op datacenters die voortbouwt op de CPU in de Fugaku-supercomputer.
Fujitsu introduceert Monaka. Dat is een CPU die verder bouwt op de A64FX-chip in de Fugaka-supercomputer. Monaka is bijgevolg ook gebaseerd op de ARM-architectuur. De chip zal 150 Armv9-kernen bevatten, die TSMC zal bakken op 2 nm. Dat bakproces is vandaag nog niet aan de orde en Monaka is inderdaad een chip voor de toekomst. Fujitsu wil de CPU in zijn fiscaal jaar 2027 op de markt loslaten en dat begint op 1 april 2026. Vroeger hoeven we Monaka dus niet te verwachten.
De CPU maakt gebruik van een chiplet-design en combineert meerdere CPU-chiplets om tot 150 rekenkernen te komen. Monaka zal DDR5-geheugen en PCIe 6.0 ondersteunen. Ook CXL 3.0 zit geïntegreerd.
Gericht op cloud
Ondanks de stevige specificaties zal Fujitsu de opvolger van de Fugaku-supercomputer niet met Monaka bouwen. De chip is gericht op datacenters en gaat dus concurreren met onder andere de Graviton-line-up van AWS. De opvolger van Fugaku staat pas voor 2030 gepland en zal vermoedelijk een CPU gebruiken die gebaseerd is op Monaka, maar nog krachtiger is.
De chip toont aan dat ARM in het datacenter meer en meer mainstream wordt. De hoge energie-efficiëntie van ARM-chips is aanlokkelijk voor cloudproviders, die tal van diensten aan een lager stroomverbruik en scherper prijskaartje kunnen aanbieden wanneer ze ARM onder de motorkap steken. Waar en hoe Monaka effectief zal verschijnen, weten we pas binnen enkele jaren.