Fujitsu stopt pc-verkoop in Europa

Vanaf volgend jaar stopt Fujitsu volledig met de verkoop van pc’s in Europa. Het bedrijf wil zich toespitsen op ondersteuning voor digitale transformatie.

Fujitsu stopt volledig met de verkoop van pc’s in Europa vanaf de lente van volgend jaar. Het bedrijf zag zich genoodzaakt die stap te zetten als reactie op de afgenomen verkoop van computers na de coronapandemie. Bovendien wil Fujitsu zijn focus verleggen: niet de verkoop van pc’s maar ondersteuning van bedrijven bij digitale transformatie wordt de hoofdmissie.

Hoewel een digitale transformatie volgens onze ervaring wel degelijk een component ‘computers’ bevat, zet Fujitsu een punt achter zijn volledige Client Computing Devices-business in Europa. Bestaande contracten rond ondersteuning worden gehonoreerd maar het is de bedoeling dat de laatste computer in april van 2024 wordt verscheept. Dat bevestigede Fujitsu aan The Register.

Vaarwel LifeBook

Zeg dus vaarwel aan LifeBook-laptops of Esprimo-pc’s. Het Japanse merk laat de hele markt aan HP, Lenovo, Dell en de kleinere spelers. In andere regio’s blijft de CCD-business wel actief.

Fujitsu stapt niet volledig uit de hardwaremarkt. Services maar ook servers blijven een onderdeel van de strategie. Verder is HPC een steeds belangrijkere focus van het bedrijf. Fuijitsu specialiseerde zich in Arm-chips voor supercomputers en bouwde zo het Fugaku-systeem, dat een tijdlang ’s werelds krachtigste supercomputer was en nu op plaats twee staat. Eind vorig jaar liet Fujitsu al weten dat het zijn HPC-expertise zou commercialiseren in een dienstenmodel.

Geen focus meer

Fujitsu heeft al geruime tijd geen focus meer op hardware in de Europese markt. Het marktaandeel van de fabrikant is klein vergeleken met andere spelers. Recent haalde Fujitsu geen vijf procent van het marktaandeel meer. Naar pers toe was de aanwezigheid ook erg beperkt. Het is jaren geleden dat wij nog in het kader van een review aan de slag konden met een LifeBook van Fujitsu, al waren we steeds fan van de toestellen. Voor Fujitsu is de exit wel een slag. Europa is de grootste markt voor de fabrikant na Asia Pacific, goed voor 25 procent van de pc-verkoop.

Wat er met werknemers in de teams gelinkt aan CCD gaat gebeuren, is onduidelijk. Fujitsu geeft aan dat het verhaal een vervolg krijgt in samenspraak met werknemers en in achtneming van lokale regelgeving, wat niet zo positief klinkt in termen van jobzekerheid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home