Einde Windows 7 duwt Windows 10 gestaag naar 1 miljard apparaten

Windows 10

Microsoft nadert stilaan zijn doel van 1 miljard actieve Windows 10-apparaten. Het besturingssysteem draait vandaag op meer dan 900 miljoen toestellen, zo maakt de reus uit Redmond zelf bekend.

Yusuf Mehdi, vice-president van de Modern Life, Search & Devices Group binnen Microsoft, deelde het nieuws via Twitter. Windows 10 heeft de afgelopen maanden een flinke sprong gemaakt; in maart van dit jaar stond de teller nog maar pas op 800 miljoen, nadat in september vorig jaar de kaap van 700 miljoen was bereikt.

Aanvankelijk wilde Microsoft de mijlpaal van 1 miljard actieve Windows 10-apparaten al in 2017 bereiken, maar die ambitie bleek te hoog gegrepen door het uitblijvende succes van Windows Phone. Nu ziet het er naar uit dat de kaap in 2020 eindelijk zal worden gerond, vijf jaar na de eerste introductie van het besturingssysteem.

Windows 7

Windows 10 profiteert momenteel van het nakende einde van de ondersteuningstermijn voor Windows 7 op 14 januari 2002. Op de zakelijke markt zijn nog heel wat bedrijven bezig met een last-minute migratie naar de nieuwste versie van Microsofts OS.

Pas begin dit jaar stak Windows 10 het populaire Windows 7 voorbij als grootste desktopbesturingssysteem. Volgens de laatste cijfers van NetMarketShare drijft Windows 10 vandaag wereldwijd 42,70 procent van alle desktops en laptops aan, ten opzichte van 36,47 procent voor Windows 7.

Windows 10-fragmentatie

Onder Windows 10-systemen bestaat evenwel een grote fragmentatie. Slechts 1 op 3 gebruikers heeft vandaag toegang tot de nieuwste Windows 10-ervaring (versie 1903). Ook Windows 10 1809 en 1803 vertegenwoordigen elk nog ongeveer een derde van de markt, met daarnaast nog een klein restaandeel voor oudere versies.

Met de aankomende lancering van Windows 10 1909, dat eerder als een servicepack in plaats van een volwaardige feature-update fungeert, hoopt Microsoft die scheefgetrokken situatie weer recht te trekken.

Gerelateerd: Waarom je wél moet upgraden van Windows 7

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home