Waarom je wél moet upgraden van Windows 7

windows 7

Wie nog een perfect functionele verzameling Windows 7-laptops heeft, staat vermoedelijk niet te springen voor de verplichte update naar Windows 10. De verleiding om te vertrouwen op een degelijk antiviruspakket, zonder upgrade van het OS is misschien groot. Dat is spijtig genoeg een vergissing.

Op 8 april 2014 stopte Microsoft met de officiële beveiligingsondersteuning voor Windows XP. Vandaag zijn we meer dan vijf jaar verder en draait nog 2,84 procent van de computers wereldwijd het intussen 18 jaar oude besturingssysteem. De terughoudendheid van zowel particulieren als organisaties om hun laptop van een upgrade te voorzien, of in veel gevallen zelfs te vervangen, was zeker in eerste instantie groot. Een jaar na afloop van de ondersteuning van het OS was het nog terug te vinden op 17 procent van alle systemen.

Windows 7 is zo mogelijk nog populairder dan Windows XP. Waar XP verouderd aanvoelde, blijft 7 voor veel gebruikers een modern en vooral vertrouwd besturingssysteem. Het marktaandeel van het OS bedraagt vandaag, tien jaar na de initiële lancering, ongeveer 36,5 procent. Toch valt op 14 januari definitief het doek. Het enorme aandeel aan Windows 7-pc’s doet vermoeden dat heel wat gebruikers niet de ambitie hebben om voor het verstrijken van de deadline over te stappen.

Ander binnenwerk

Toch is een upgrade een must. Windows 7 kan er aan de oppervlakte nog actueel uitzien, onder de motorkap is dat veel minder het geval. De grote schuldige is beveiliging. De laatste tien jaar is het dreigingslandschap danig geëvolueerd en Microsoft bouwde Windows 10 met die realiteit in het achterhoofd. Het OS is van de grond af opgebouwd met security in het achterhoofd, waardoor het best veilig is. Een externe antivirusoplossing is zelfs niet meer in alle gevallen een must.

Windows 10 is van de grond af opgebouwd met security in het achterhoofd.

Wanneer de beveiligingsondersteuning voor Windows 7 finaal wegvalt, blijft er niemand meer over om de perimeter te bewaken en te herstellen. Langzaam maar zeker zullen nieuwe zeroday-lekken de kop op steken en de gaten zullen ongedicht blijven. Een goede endpoint-beveiliging gecombineerd met netwerksecurity kan de problemen mitigeren, maar feit blijft dat je OS inherent onveilig wordt.  Vandaag treft het gros van de schadelijke malware al Windows-systemen die enkele updates achterlopen. Wie helemaal up-to-date is, is vaak beschermd tegen de nieuwste dreigingen. Je kan je inbeelden hoe ernstig het probleem wordt wanneer updates helemaal niet meer verschijnen.

Beveiliging is dus de voornaamste drijfveer voor een upgrade. Wanneer er persoonsgegevens in het spel zijn, mag je zelfs niet twijfelen. De GDPR-regelgeving verplicht je om naar beste vermogen veilig om te springen met dergelijke gevoelige data. Niet upgraden ondanks het lang aangekondigde einde van ondersteuning, valt in dat opzicht niet te verantwoorden.

Geen compatibiliteitsproblemen

Er zijn echter bijkomende redenen om niet te panikeren. De overstap van Windows XP naar een nieuw OS ging gepaard met hardware- en compatibiliteitsproblemen. Dat is vandaag veel minder het geval. De meeste computers die Windows 7 draaien zijn ook in staat om met Windows 10 te werken en software die met 7 werkt, zal volgens Microsoft ook op 10 draaien. Sterker: Microsoft garandeert die compatibiliteit en zal je hoogstpersoonlijk bijstaan wanneer je tegen de verwachting in toch met problemen wordt geconfronteerd.

Microsoft maakt zich sterk dat alle applicaties die met Windows 7 werken ook compatibel zijn met Windows 10.

Dat wil niet zeggen dat een software-update noodzakelijk het beste idee is. Veel bedrijven maken van de gelegenheid gebruik om hun laptoppark meteen helemaal te verfrissen. De laatste jaren is de manier waarop we werken flink veranderd en groeit mobiliteit aan belang. Dat weerspiegelt zich in de evolutie van hardware, die een stuk lichter en aantrekkelijker is dan vroeger. De dikke zware zakelijke bak werd vervangen door een strak toestel waar een werknemer blij mee kan zijn.

Minder duur op lange termijn

Dat klinkt prijzig, maar bij Windows 7 blijven is dat onvermijdelijk ook. Je kan er vanop aan dat cybercriminelen malwarecampagnes zullen opzetten om kwetsbare achterblijvers aan te pakken. Word je het slachtoffer van een cyberaanval omwille van verouderde laptops op de werkvloer, dan word je geconfronteerd met directe kosten voor de opkuis, net als indirecte kosten als gevolg van de reputatieschade. Die kunnen flink oplopen. Hoe langer je wacht met upgraden, hoe groter de kans dat een hacker of een stuk malware een achterpoort in het oude OS zal openbreken, met alle gevolgen en kosten van dien.

Uiteindelijk is upgraden maar de verantwoorde keuze. Microsoft communiceert steevast van het begin af aan wat de geplande ondersteuning voor een gegeven versie van Windows is. Van voor je nieuwe laptops aanschaft, weet je wat de maximale levensduur van het OS erop zal zijn. Nu het einde van de ondersteuning ook daadwerkelijk voor de deur staat, mag je niet uit de lucht vallen. Dit moment zat er aan te komen vanaf de lancering van Windows 7 in 2009.

Moet je nog afstappen van Windows 7? Lees dan zeker onze upgradegids waarin we uit de doeken doen wat je zeker moet weten voor een upgrade.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home