Bedrijfssmartphone eerder regel dan uitzondering voor IT-professionals

smartphone werk

Uit een rondvraag bij lezers door onze redactie blijkt dat 58 procent van IT-professionals nog een smartphone van de werkgever krijgt, al dan niet met vrije toestelkeuze. Eén op vier betaalt zijn/haar smartphone en mobiel abonnement zelf.

Al sinds het tijdperk van de klaptelefoons is het niet ongebruikelijk dat bedrijven mobiele toestellen aankopen voor hun personeel. Dit is ook bij IT-professionals het geval, blijkt uit een rondvraag door onze redactie, ingevuld door een ruime tweehonderd lezers. 58 procent van IT-professionals heeft een bedrijfssmartphone van zijn of haar werkgever, tegenover 42 procent die die zelf heeft gekocht.

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijfstelefoon ook vandaag nog interessant kan zijn voor zowel werkgever als -nemer. De werkgever zorgt ervoor dat werknemers over het gewenste materiaal beschikken om hun job uit te oefenen, terwijl de werknemer toegang kan krijgen tot de nieuwste en duurste modellen in de markt zonder de aankoopkost te hoeven dragen. Ook vanuit boekhoudkundig/fiscaal oogpunt is een bedrijfssmartphone een aantrekkelijk extralegaal voordeel.

Vrije keuze of niet?

Hoe vrij is de werknemer in de keuze van de smartphone? 22 procent heeft, binnen een afgesproken budget, zelf het toestel mogen uitkiezen; bij 21 procent is het de werkgever die kiest. Vijftien procent zoekt naar de gulden middenweg en laat werknemers een toestel kiezen via een gecureerde bedrijfswebshop, waar een selectie van geprefereerde modellen wordt aangeboden.

Zelf betalen

Ongeveer vier op tien IT-professionals koopt zijn/haar werksmartphone dus zelf aan. Voor veertien procent komt de werkgever nog rechtstreeks tussen bij het mobiele telecomabonnement. Ongeveer één op de vier, 28 procent om precies te zijn, betaalt zowel het toestel als het abonnement zelf. In dit geval kan het ook mogelijk zijn dat de werkgever indirect via een forfaitaire onkostenvergoeding een deel van de kosten vergoedt.

Voor werknemers die actief zijn binnen een IT-functie, is het dus nog vrij gebruikelijk dat ze een smartphone van hun werkgever gebruiken. Het percentage werknemers met een bedrijfssmartphone varieert echter sterk van sector tot sector en van functie tot functie.

SD Worx, het grootste sociale secretariaat van België, schat dat over alle sectoren heen vijftien procent van de werknemers over een smartphone of tablet beschikt die ze ook privé mogen gebruiken. Dit blijkt uit cijfers die het deelt met onze redactie. Bij bedienden is dit twintig procent, bij managers zelfs veertig. Ook de afstand kan een rol spelen: hoe verder iemand van het werk woont, hoe groter de kans om een smartphone ter beschikking te krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.