Apple lost publieke bèta iOS 12: meteen installeren of toch maar niet?

apple ios 12

Apple heeft de eerste publieke bèta van iOS 12 beschikbaar gemaakt. Iedereen met een compatibele iPhone of iPad kan de software in primeur proberen. Maar is dat ook een goed idee?

iOS 12 is de volgende grote update voor de iPhone en iPad en wordt officieel pas dit najaar gelanceerd. Sinds enkele jaren biedt Apple evenwel een publiek bètaprogramma aan. Iedereen die dat wil, kan daardoor al in primeur met de nieuwe versie aan de slag. Waarom zou je iOS 12 nu al installeren en waarom niet?

Waarom wel?

Door nu de bèta van iOS 12 te installeren, kan je deze zomer al proeven van de nieuwigheden die de update met zich meebrengt. In een eerder artikel maakten we een overzicht van de belangrijkste nieuwe functies.

iOS 12 moet zorgen voor een significante prestatiewinst op oudere hardware en is volgens Apple beter geoptimaliseerd om de balans te vinden tussen prestaties en batterijleven.

Het aantal écht nieuwe functies is eerder beperkt, maar enkele springen er uit. Voor wie honderden meldingen per dag op zijn telefoon ontvangt, is het groeperen van notificaties een voordeel waar je liever sneller dan later gebruik van maakt. Het notificatiebeheer is in het algemeen een pak beter in iOS 12 en op zich al reden genoeg om de bèta meteen binnen te halen.

Screen Time, de functie die je smartphonegebruik in kaart brengt, kan er dan weer voor zorgen dat je deze zomer bewuster met je telefoon omgaat en hem vaker aan de kant legt. Voor eigenaars van een iPhone X zijn de nieuwe Memoji een leukigheid om snel mee aan de slag te gaan, en snel weer beu te zijn.

Waarom niet?

De reden om de boot nog even af te houden, is evident. Het is en blijft een bèta, en bètaversies zijn de facto onstabiel. Zelfs al zijn de huidige berichten over stabiliteit en prestaties overwegend positief, kan dat bij een volgende update zomaar anders zijn.

Er zullen altijd nog bugs zijn en dat maakt het riskant om de software op een toestel te installeren dat je elke dag intensief gebruikt. Heb je nog een oude iPhone of iPad liggen, dan is het wellicht een goed idee om de update daar op te installeren als je de nieuwe functies nu al wil ontdekken.

Zelfs als iOS 12 in aanloop naar de officiële lancering stabiel blijft draaien, kunnen aanpassingen in de code ervoor zorgen dat bepaalde apps dat niet meer doen. Ook ontwikkelaars moeten deze zomer hard aan het werk om hun apps aan het nieuwe besturingssysteem aan te passen. Controleer daarom voor je de bèta installeert of er compatibiliteitsproblemen zijn met veelgebruikte of noodzakelijke (bedrijfs)applicaties.

Hoe installeren?

Om de publieke bètaversie van iOS 12 te installeren, moet je eerst inschrijven op het bètaprogramma. Daarna krijg je instructies om een speciaal certificaat op je toestel te installeren, waarmee je toegang krijgt tot de bètasoftware. Na een herstart van je toestel, kan je de update over the air binnen halen via het reguliere updatekanaal.

Denk eraan om een back-up van je toestel te maken, voor je de software installeert. Het blijft een bèta en je weet nooit wat er kan gebeuren. Hou er ook rekening mee dat terugkeren naar iOS 11 minder eenvoudig is, eenmaal je het nieuwe besturingssysteem hebt geïnstalleerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home