Apple laat ook oudere iPads multitasken met Stage Manager

Stage-Manager-iPad

De toepassing om de iPad uit te breiden naar een extern scherm, is echter terug in de koelkast gestopt.

Apple heeft in de jonge betaversie van iPadOS 16 gesleuteld aan de functies van Stage Manager. Die multitask-toepassing was oorspronkelijk alleen voorzien voor toestellen met de M1-chip. In de nieuwe versie zullen ook oudere iPads, meer bepaald de modellen met A12X en A12Z-chips, aan de slag kunnen met Stage Manager.

Extern scherm

De grootste wijziging die Apple aankondigde in het nieuwe besturingssysteem iPadOS 16 is ongetwijfeld de mogelijkheid om meerdere apps tegelijk te draaien met overlapping. Bovendien maakte Apple het mogelijk om het scherm uit te breiden naar een extern scherm. Tot nu toe is het alleen mogelijk om een scherm extern te spiegelen. De toepassing was alleen voorzien voor recente toestellen met de M1-chip die krachtig genoeg is om tot acht apps tegelijk te laten draaien, vier op de iPad en vier op het externe scherm.

In de jongste betaversie van het nieuwe besturingssysteem, dat door vertragingen in principe in oktober uitrolt, heeft Apple een paar ingrijpende veranderingen gebracht. Zo is de functie om het iPadscherm uit te breiden even in de koelkast gezet. Die functie komt er volgens een statement aan Engadget wel bij een latere update. Die beslissing komt er nadat heel wat gebruikers in de Community hun ongenoegen uitten over de stabiliteit van de toepassing.

Multitasken op oudere toestellen

Het multitasken met Stage Manager was oorspronkelijk voorzien op recente toestellen met de M1-chip. Die toepassing breidt Apple in de betaversie deels uit naar oudere toestellen. Het zal beschikbaar zijn op de 2018 en 2020-modellen die gebruik maken van de A12X en A12Z-chips. Het grote verschil is dat de multitask-optie alleen mogelijk is op het iPadscherm. Het zal niet mogelijk zijn om het scherm uit te breiden, zoals dat wel zal kunnen bij recente iPads.

Apple zegt hierover: “We introduceerden Stage Manager als een totaal nieuwe manier van multitasken met overlapping, aanpasbare schermen op zowel iPad als een extern scherm. Dat geeft de mogelijkheid om tot acht apps op de schermen te laten draaien. Door de grote interesse van gebruikers van iPad Pro derde en vierde generatie hebben onze teams hard gewerkt om hen een single-screen oplossing te bieden. Die zal in staat zijn om tot vier live apps tegelijk te ondersteunen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home