IPadOS 16 speelt in op de multitasker uit de creatieve sector

Apple toont voor het eerst iPadOS 16, een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPad dat later dit jaar verschijnt. De nieuwigheden zijn voornamelijk aantrekkelijk voor wie graag aan multitasken doet.

Net als in macOS 13 Ventura zal ook het besturingssysteem voor de iPad werken met wachtwoordsleutels. Je kan handig Touch ID of Face ID gebruiken als biometrische verificatie en iCloud Keychain gebruiken om te synchroniseren over Mac, iPhone, iPad en Apple TV met end-to-end encryptie.

Multitasken met Stage Manager

Al is het voornamelijk multitasken dat Apple in de kijker wil zetten. Zo komt de Stage Manager-functie ook naar de iPad, waardoor een maximaal van acht applicaties tegelijk kan worden weergeven. De functie is wel alleen te gebruiken op iPad’s die voorzien zijn van een M1-chip.

lees ook

Apple M1-chip en smartphonechips bevatten onoplosbare kwetsbaarheid in hardware

De functie laat daarvoor je hoofdvenster centraal in beeld zweven en duwt het andere vensters in een overzichtelijke navigatiekolom links van het scherm. Wanneer je een van de vensters links aanklikt, wordt die automatisch centraal weergegeven en verdwijnt het hoofdvenster naar de linkerbalk.

Bron: Apple

De functie kan ook gebruikt worden door wie graag met een extern scherm werkt. Resoluties tot 6K worden daarbij ondersteunt.

Samenwerken in bestanden

Aan samenwerken wil Apple ook een impuls geven. Samenwerken kan onmiddellijk in gedeeld materiaal van Bestanden, Keynote, Numbers, Pages, Notities, Herinneringen, Safari en andere apps.

Een samenwerkingsuitnodiging wordt hiervoor gestuurd via Berichten. Wijzigingen krijgt iedereen te zien in een melding bovenaan de berichtenreeks. Bovendien is het mogelijk om met andere personen uit het project een videochat te starten in FaceTime. Een mogelijkheid die Google ook onlangs introduceerde.

Bron: Apple

Freeform

Een andere manier om samen te werken is door gebruik te maken van de applicatie Freeform. Dat geeft een team de mogelijkheid om samen te brainstormen op één canvas waarop iedereen kan schrijven of tekenen. De app ondersteunt namelijk ook de Apple Pencil.

Het gedeelde canvas kan geopend worden vanuit FaceTime. De app zal na de lancering van iPadOS 16 pas worden toegevoegd.

Bron: Apple

Mail

Wie wel eens mails verstuurt vanaf de iPad zal binnenkort enkele veranderingen opmerken. De app zal gebruikers de tijd geven om berichten te annuleren voordat de ontvanger het bericht ontvangt. Zelf kan je de verzending ook inplannen en voor mails die binnenkomen op een druk moment kun je de app vragen om later nog eens een herinnering te sturen.

Foutjes in de mail zal een functie eruit filteren en voor veelgebruikte woorden krijg je automatisch een synoniem voorgesteld. Het zal je ook al eens overkomen zijn dat je vergeet een beloofde bijlage aan de mail toe te voegen. Daarop zal een tool je voortaan wijzen.

Creatieve sector

Tot slot lanceert Apple nog enkele functies voor gebruikers uit de creatieve sector in het nieuwe besturingssysteem. Eerst is er Referentiemodus waarmee het mogelijk wordt om kleuren af te stemmen voor een samenhangend kleurenpallet. De modus is beschikbaar op de 13,9-inch iPad Pro met Liquid Retina XDR-display.

Bron: Apple

Daarnaast introduceert het besturingssysteem Display Zoom, dat te gebruiken is op iPad’s met de M1-chip. De functie verhoogt de pixeldichtheid van het display. Virtual Memory Swap kan dit aanvullen door het beschikbare geheugen voor alle apps te vergroten.

Op dit moment is iPadOS 16 beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program. Een openbare bèta zal vanaf volgende maand beschikbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home