Apple vernieuwt iPhone SE met mix van oude en nieuwe hardware

Apple iPhone SE

De iPhone SE, het instapmodel van Apple, heeft een langverwachte upgrade gekregen. Het gaat in feite om een iPhone 8 met aan de binnenkant nieuwe hardware-elementen, zoals de Bionic A13-chip die ook in de iPhone 11-modellen zit. Hiermee ben je zeker dat de nieuwe iPhone SE lang van iOS-updates kan blijven genieten.

Apple heeft niet gewacht tot al zijn Apple Store-winkels fysiek open gaan om de iPhone SE te lanceren. Hiermee hebben we eindelijk een opvolger voor de iPhone SE die sinds 2018 niet meer wordt verkocht.

Waar de eerste iPhone SE nog een klein scherm had (hetzelfde design als de iPhone 5) krijgt de nieuwe iPhone SE een groter 4,7 inchscherm. Er komt geen Plus-variant voor wie een groter scherm wil. Apple wil liever dat deze klanten de iPhone XR of iPhone 11 (beide 6,1 inch) kopen.

Aan de voor- en achterkant kan je het verschil amper zien tussen een iPhone 8 en de nieuwe iPhone SE. Beide delen dezelfde afwerking, inclusief de Touch ID-vingerafdruksensor die verwerkt zit in de home-knop. Volgens specificaties zou zelfs het lcd-scherm identiek zijn aan dat van de iPhone 8. Apple benadrukt dat alle hoesjes voor de iPhone 8 ook prima bruikbaar zijn bij het nieuwe model.

iPhone 8-tweeling

Binnenin heeft het toestel gelukkig wel een upgrade gekregen vergeleken met de iPhone 8. Het krijgt de nieuwste A13 Bionic-chip aan boord, dezelfde als in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Deze keuze moet nieuwe eigenaars geruststellen dat de iPhone SE over een lange periode iOS-updates blijft ontvangen.

Apple iPhone SE

Achteraan gebruikt het (vermoedelijk) dezelfde 12 megapixelcamera als in de iPhone 8, maar die krijgt wel extra functies aan boord dankzij de A13 Bionic-chip. Zo gebruikt het machine learning om diepte en gezichten te herkennen en voegt het Smart HDR toe.

Verder is er naast optische beeldstabilisatie ook extra softwarematige stabilisatie beschikbaar voor video’s. De iPhone SE kan video in 4K aan 60 fps opnemen. De camera vooraan heeft 7 megapixels en krijgt dezelfde portretmodus-functies als de hoofdcamera.

Prijs en beschikbaarheid

Voor de rest zien de specificaties er identiek uit aan de iPhone 8. Voor wie liever een groter scherm had gezien, benadrukt Apple dat het 4,7 inchformaat nog steeds populair is en dat het tot nu toe meer dan 500 miljoen toestellen heeft verkocht met zo’n schermgrootte.

Dankzij de A13 Bionic-chip geniet het toestel ondersteuning voor Wi-Fi 6, Gigabit LTE en dualsim (één ervan is een eSIM). Verder voegt Apple haptische feedback toe en is het toestel IP67-waterbestendig. Net als alle iPhone-toestellen gebruikt het opnieuw de Lightning-connector om te laden, maar er is ook ondersteuning voor draadloos laden. In de doos zit een bedroevend trage 5 watt lader. Wie sneller wil laden, kan een optionele 12 watt lader kopen voor 25 euro.

De iPhone SE kan vanaf morgen vooraf worden besteld in drie kleuren: wit, zwart en rood. Leveringen starten vanaf 24 april. Prijzen starten vanaf 489 euro voor 64 GB opslag. Wie 128 GB opslag wil, moet 539 euro neerleggen, terwijl 256 GB de prijs opdrijft naar 659 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home