Adobe Premiere Pro krijgt snelheidsboost dankzij gpu-acceleratie

Adobe

Adobe geeft Premiere Pro nieuwe ondersteuning voor hardwarematige capaciteiten in gpu’s van Nvidia en AMD. Video’s renderen zal in sommige gevallen tot vijf keer sneller gaan.

Adobe rolt een update uit voor Premiere Pro. Versie 14.4 breidt de ondersteuning voor hardware-acceleratie door gpu’s drastisch uit. Software van Adobe ondersteunde al Cuda-acceleratie voor verschillende toepassingen, maar voortaan kan Premiere ook overweg met de ingebouwde hardware encoder.

Vijf keer sneller

Dat betekent dat Premiere beroep kan doen op de NVEnc-encoder gpu in de plaats van de cpu om H.264 en H.265 HEVC-video’s te renderen.  Dergelijke video’s kunnen tot vijf keer sneller encoderen met de update. Dat cijfer komt van een vergelijking tussen encodering met een Nvidia GeForce RTX 2060 vergeleken met een Intel Core i9-9750H. Natuurlijk worden ook Quadro-kaarten ondersteund. De vernieuwingen zijn niet exclusief voor Nvidia: creatieve pro’s met toegang tot AMD-kaarten kunnen er eveneens van genieten. Welke verbeteringen daarmee gepaard gaan, is nog onduidelijk.

De capaciteiten komen ook naar de Adobe Media Encoder, After Effects en Audition op Windows. Voortaan ondersteunt Adobe ook het Apple ProRes RAW-formaat in Premiere Pro en After Effects, waardoor Windowsgebruiker de bestanden niet meer hoeven te transcoderen. Die ondersteuning doet eveneens beroep op de gpu.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home