Microsoft denkt aan kernreactoren om datacenters van stroom te voorzien

DALL·E Datacenter CO2

Microsoft onderzoekt groenere alternatieven om zijn energieverslindende datacenters van stroom te voorzien. Kernenergie blijkt één van de geprefereerde pistes te zijn.

Als het van Microsoft afhangt, dan is kernenergie een te overwegen optie om energieverslindende datacenters aan te drijven. Door de hoge vlucht van artificiële intelligentie is de vraag naar krachtige, en dus energievretende, datacenters amper bij te houden. Dat de Amerikaanse techgigant aan kernenergie denkt, blijkt uit een vacature dat het bedrijf heeft open staan.

The Verge leert uit de vacature dat Microsoft op zoek is naar een hoofdprogrammeur die de strategie rond kernenergie van het bedrijf zal leiden. Op die manier wil Microsoft aan de energievraag voldoen, maar stoot het onmiddellijk op andere struikelblokken. De datacenters vergen steeds meer energie, maar die moeten tegelijk passen in het duurzaamheidsverhaal.

Door de opkomst van AI staan de techspelers voor een nog grotere uitdaging op dat vlak. Kernenergie kan een antwoord zijn, want het stoot geen broeikasgassen uit. Wat er moet gebeuren met het radioactief afval en de toelevering van uranium, is weer een ander paar mouwen.

lees ook

Nieuwe CPU’s doen datacenters zweten

Antwoord op klimaatopwarming

Dat kernenergie een antwoord kan zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming, is al langer een topic. Ook Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, is volgens de nieuwssite een minnaar van dat idee. Op basis van de nieuwe vacature lijkt het bedrijf mee te gaan in die richting: geavanceerde kernreactoren kunnen volgens Microsoft een (deel van de) oplossing zijn voor de klimaatopwarming.

De techgigant zoekt iemand om ‘projectinitiatieven te leiden voor alle aspecten van de kernenergie-infrastructuur voor mondiale groei’. Microsoft zoekt een persoon die de plannen kan uitrollen voor kleine en modulaire reactoren (SMR), de zogenaamde reactoren van de volgende generatie. SMR’s zijn eenvoudiger en goedkoper te bouwen. De Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission heeft in januari voor het eerst een SMR-ontwerp gecertificeerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home