‘Datacenter-chips consumeren tot 1 kW tegen 2024’

datacenter vuur

Een gelekte roadmap van Gigabyte toont hoe chips voor het datacenter tegen eind volgend jaar al 500 watt tot zelfs 1.0000 watt zullen verbruiken. Koeling van die componenten wordt een grote uitdaging.

Tegen eind 2024 en begin 2025 zullen krachtige nieuwe CPU’s en GPU’s voor het datacenter tot 1.000 watt aan stroom vereisen. Dat blijkt uit een gelekte slide van Gigabyte. Specifiek voor de Grace Hopper-superchip van Nvidia verwacht Gigabyte een stroomconsumptie van 600 watt tot 1.000 watt. Voor andere chips is het niet veel beter. Zelfs klassieke processors zullen volgens de prognoses van Gigabyte meer dan 600 watt consumeren.

De enorme cijfers vertegenwoordigen meer dan een verdrievoudiging tegenover wat niet zo lang geleden nog de norm was. Een Intel Xeon Scalable-processor van de derde generatie met 24 rekenkernen komt bijvoorbeeld met een TDP van amper 150 watt. TDP en verbruik zijn niet identiek, maar gaan wel hand in hand. De gelekte cijfers zijn zo een accurate indicatie van de hoeveelheid warmte die Gigabyte denkt weg te moeten werken uit de servers van morgen.

Alternatieve koeling

Om de krachtigste servers van morgen efficiënt fris te houden, zullen klassieke koelingsmethoden tot het uiterste gedreven worden. Het is aannemelijker dat dergelijke warme hardware de uitrol van alternatieven zal versnellen. Gigabyte werkt niet voor niets samen emt verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in vloeistofkoeling. Zowel directe vloeistofkoeling als immersiekoeling, waarbij een hele server in een niet elektrisch geleidende vloeistof wordt ondergedompeld, zijn beter geschikt om warmte af te voelen.

lees ook

Nieuwe servers, nieuwe koeling: van een frisse bries aan de edge tot kopje onder in een oliebad

De gelekte slide zelf is niet officieel maar er is weinig reden om te twijfelen aan de inhoud. Zo is AMD’s SP5-socket voorzien op CPU’s van 700 watt, wat zelfs meer is dan wordt voorgesteld. De cijfers tonen aan hoe uitdagend het wordt om efficiënt krachtige datacenters te onderhouden in de nabije toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home