Microsoft annuleert plannen om SQL Server beschikbaar te maken op Windows Containers

container kubernetes

Microsoft heeft de plannen om zijn SQL Server naar Windows Containers te brengen per direct opgeschort. Wil je SQL Server draaien in containers, dan kun je het beste gebruik maken van Linux, beveelt Microsoft aan. Microsoft blijft SQL Server voor Linux containers namelijk wel ondersteunen. 

Microsoft kondigde Windows Server Containers aan in 2016. Dankzij de ondersteuning voor Docker zouden ontwikkelaars gemakkelijk containerised Windows-applicaties toepassen op een vergelijkbare manier als met Linux. 

De keuze om te SQL Server toch niet beschikbaar te maken voor Windows Containers is gebaseerd op ‘de bestaande gebruikerspatronen uitdagingen in het ecosysteem’. Het product is sinds 2017 in een testfase, maar wordt amper gebruikt. Daarom besluit Microsoft om de stekker eruit te trekken. 

Het laten vallen van SQL Server voor Windows Containers komt niet als een verrassing, aangezien er weinig animo is voor enterprise software die in containers draait op Windows. Linux en Kubernetes zijn met afstand de populairste platformen waarop enterprises hun containers draaien. Containers binnen Windows zijn meer geschikt voor bijvoorbeeld virtualisatie of sandboxes.

Repositories en images worden onmiddelijk verwijderd

Microsoft verwijdert de SQL Server Windows repositories en images onmiddellijk, zodat nieuwe gebruikers en klanten ze niet kunnen gebruiken. Bestaande gebruikers van de beta kunnen het product blijven gebruiken en hun SQL Server handmatig op Windows images bouwen. 

De paar ontwikkelaars die wél gebruik maken van SQL Server in Windows Containers zijn het er niet mee eens dat Microsoft zomaar alles verwijderen. Zo hebben ontwikkelaars applicaties gebouwd die afhankelijk zijn van de images. Wanneer ze zomaar verwijderd worden, kunnen er dingen kapot gaan. Aangezien het product slechts een bèta was, is het gebruik ervan op eigen risico. Microsoft is daarom niet van plan de repositories en images langer beschikbaar te houden. 

Recent kondigde Microsoft aan dat het mogelijk wordt om Azure SQL Managed Instance (een cloudversie van SQL Server) te draaien op andere clouds dan Azure en zelfs on-premises. Deze functie wordt algemeen beschikbaar vanaf 30 juli 2021.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home