Intel-baas Pat Gelsinger droomt van een meer open chipindustrie

intel

Chipfabrikanten moeten meer samenwerken om de uitdagingen in de industrie te overwinnen, predikt Pat Gelsinger. Intel geeft zelf alvast het goede voorbeeld in zijn DevCloud.

Intel organiseerde vannacht de tweede editie van zijn Innovation-conferentie. Die stond in de eerste plaats uiteraard in het teken van Intel’s eigen hardware. Intel kondigde zijn dertiende generatie Raptor Lake-desktopprocessoren aan en de lanceringsplannen van de Arc A770-GPU’s, waarmee Intel een nieuw marktsegment wil aanboren.

lees ook

Intel lanceert 13e generatie Raptor Lake-processors voor de desktop

Tijdens Intel Innovation reikte grote baas Pat Gelsinger ook een zeer opvallende hand uit naar de concurrentie. Gelsinger herhaalde de toewijding van Intel aan UCIe uit, een universele standaard die ervoor moet zorgen dat componenten die gebouwd zijn op verschillende architecturen met elkaar kunnen samenwerken. De standaard werd mee ontwikkeld door Intel en op Nvidia na gesteund door alle grote spelers uit de chipindustrie.

“Innovatie die ooit voor onmogelijk werd gehouden, creëert nu nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van chips”, aldus Gelsinger. Volgens de grote baas van Intel zullen de eerste vruchten van UCIe snel geplukt kunnen worden. Om de boodschap van verzoening kracht bij te zetten, nodigde hij zijn aartsrivalen Samsung en TSMC mee uit op het podium.

Intel DevCloud

Intel voegt ook zelf de daad bij het woord door via zijn DevCloud ontwikkelaars exclusieve toegang te bieden tot de nieuwste hardware van de fabrikant. Zo kunnen ze tests uitvoeren met hun eigen producten om die perfect compatibel te krijgen met componenten van Intel. Gelsinger maakte van de gelegenheid gebruik om een upgrade van DevCloud openbaar te maken.

Nieuw beschikbaar via DevCloud is een indrukwekkend lijstje met onder andere  de vierde generatie Intel Xeon Scalable-processoren met Sapphire Rapids-architectuur en Intel Xeon D met Ice Lake D-architectuur. Ook een preview van de langverwachte Ponte Vecchio GPU zou al naar DevCloud worden gebracht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home