Intel wekt Moore op uit de doden met lanceringsplannen Arc A770-GPU.

Intel Arc GPU

Intel concretiseert de lancering van zijn Arc A770-GPU. De chipspecialist trekt daarvoor de prijskaart, in sterk contrast met eerdere beweringen van Nvidia.

Nvidia-CEO Jensen Huang beweerde met de lancering van de RTX 40-reeks dat moderne chips bouwen vandaag gewoon duurder is dan vroeger. Moore is dood volgens hem, en we zullen voortaan meer moeten betalen voor geavanceerdere microchips. De zoveelste begrafenis van Moore is nog niet goed en wel rond, of Intel wekt de brave man alweer op uit het dodenrijk. Dat doet het met de concretisering van de lancering van zijn Arc 700-GPU’s.

Arc A770

We wachten al een tijdje op de eerste discrete grafische kaarten van Intel, maar op 12 oktober is het zo ver. De Arc A770 wordt de krachtigste kaart uit de initiële line-up en die krijgt een adviesprijs van 329 dollar. Intel claimt dat de Arc A770 de Nvidia RTX 3060 Ti minstens zal evenaren. Die kaart is een jaar oud maar kost nog steeds 399 dollar.

De lancering aan het scherpe prijspunt is interessant. Intel toont ermee dat moderne GPU’s wel degelijk meer pk’s voor evenveel of minder geld kunnen bieden dan de vorige generatie.

lees ook

Intel doet specificaties van eigen Arc-GPU’s uit de doeken

Er spelen natuurlijk andere factoren. De GPU-markt is nieuw voor Intel, dat zijn weg naar marktaandeel moet klauwen. Om de onbewezen kaarten aan de man te krijgen, is een scherp prijspunt een must.  Intel werkt al jaren aan zijn eigen grafische kaarten en stelde de lancering ervan begin dit jaar uit.

Belangrijk voor Intel

De ontwikkeling van eigen graphics is een grote investering voor het bedrijf van CEO Pat Gelsinger. Intel beseft dat CPU’s in datacenters vandaag niet meer onbetwist heer en meester zijn. Accelerators in de vorm van GPU’s zijn voor populaire AI-gerelateerde workloads een stuk belangrijker. Concurrent AMD heeft zowel CPU’s als GPU’s in handen, en Nvidia werkt aan een eigen ARM-gebaseerde CPU om zijn GPU’s bij te staan. Zonder grafische component dreigt Intel aan de zijlijn te blijven staan.

De Arc A700-reeks heeft dus veel te bewijzen, en dat kan pas wanneer mensen de GPU effectief omarmen. Moore en een scherpe prijs moeten daarbij helpen. De reeks zal nog een andere GPU bevatten: de Arc A750. Daarvoor zijn nog geen prijzen bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home