Intel toont opnieuw Ponte Vecchio, de GPU die maar niet wil komen

Intel Ponte Vecchio

Intel claimt dat Ponte Vecchio beter presteert dan AMD MI250X en dat Nvidia H100 binnen handbereik is. Het enige wat de chipfabrikant nog mist, is een compatibele CPU in tandem die PCIe 5.0 ondersteunt.

Op de Hot Chips-conferentie presenteert Intel opnieuw Ponte Vecchio, het langverwachte antwoord op Nvidia en AMD binnen de GPU-datacentermarkt. De officiële onthulling vond vorig jaar al plaats, maar de GPU blijft voorlopig MIA. Intel heeft nog geen beschikbaarheidsdatum, maar deelt voor het eerst wel de prestaties van de chip en vergelijkt die met de concurrentie.

De chipfabrikant claimt dat Ponte Vecchio 52 teraflops kan leveren aan piek FP32- en FP64-prestaties. Ter vergelijking: AMD MI250X is goed voor 47,9 teraflops (FP64) terwijl Nvidia H100 goed is voor 60 teraflops (FP64). Dat Ponte Vecchio zo goed scoort, komt dankzij force cachegeheugens: 64 MB registerbestand, 64 MB L1 cache, 408 MB L2 cache en 128 GB HBM-geheugen.

Hoe lang die vergelijking nog stand houdt, valt af te wachten. AMD MI250X is vandaag verkrijgbaar terwijl de krachtigere MI300 volgend jaar beschikbaar moet zijn. Nvidia H100 is vandaag ook al beperkt beschikbaar en komt binnenkort ook in krachtige tandem met een 144-core ARM-chip onder de noemer Nvidia Grace Hopper. De kans is groot wanneer Ponte Vecchio op de markt komt, dat het achteraan het rijtje mag aansluiten.

PCIe 5.0 en Sapphire Rapids

Om het maximale uit Ponte Vecchio te halen, heeft de chip PCI Express 5.0 nodig. Vandaag is er nog geen datacenterchip die de nieuwe standaard ondersteunt. Eind dit jaar lanceert AMD Epyc 4 met compatibiliteit voor PCIe 5.0, wat de Nvidia H100 extra vleugels moet geven als eerste beschikbare PCIe 5.0-compatibele GPU.

Bij AMD is het wachten op MI300 om de verdubbeling van de bandbreedte te benutten die de nieuwe standaard met zich meebrengt.

Waar de GPU’s van AMD en Nvidia flexibel configureerbaar zijn, koppelt Ponte Vecchio enkel met Intel-chips. Normaal gezien moet de PCIe 5.0-compatibele Sapphire Rapids Intel Xeon Scalable-CPU’s volgend jaar van de band rollen, maar daarrond heerst nog veel onduidelijkheid. Elke vertraging daar geeft AMD en Nvidia nog meer voorsprong.

Rialto Bridge als opvolger

Als Ponte Vecchio nog lang wordt uitgesteld, zal de levensduur van de GPU behoorlijk kort zijn. Zijn opvolger klopt namelijk al op de deur onder de noemer Rialto Bridge. Die wordt vanaf volgend jaar al voorzichtig gesampled, vereist waterkoeling en heeft een TDP van 800 watt per module.

Minstens één klant wacht alvast (on)geduldig tot Ponte Vecchio klaar is: het Department of Energy’s Argonne National Laboratory. Die wil de chips gebruiken in zijn Aurora exascale supercomputer. In tussentijd vertrouwt het op AMD en Nvidia met een alternatief systeem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home