Intel verwacht chips met biljoen transistors tegen 2030

FinFET Transistors 14 nm tem 7 nm

Intel denkt dat technologische ontwikkelingen ervoor zullen zorgen dat microchips tegen 2030 tien keer krachtiger zijn dan vandaag en tot wel een triljoen transistors zullen bevatten. Ook AMD geeft aan dat de wet van Moore nog niet dood is.

Intel wil de wet van Moore nog even in leven houden. Op de IEEE International Electron Devices Meeting 2022 geeft de chipfabrikant enkele inzichten betreffende nieuwe technologie waaraan zijn R&D-departementen sleutelen.

Op basis van ontwikkelingen op het niveau van het bakproces, gebruikte materialen en achterliggende technologie verwacht Intel tegen 2030 de eerste chips op te leveren met minstens een biljoen transistors. Ter vergelijking: de nieuwe AMD Epyc Genoa-chips hebben zo’n 90 miljard transistors aan boord.

Nieuwe transistors

Om daar te geraken probeert Intel onder andere om de ruimtes tussen chiplets te verkleinen, maar vertrouwt het ook op nieuwe EUV-technologie en nieuwe transistortypes. Zo is het al een tijdje duidelijk dat de limiet van de FinFET-transistor bereikt is, met de Gate All Around (GAA)-transistor als gedoodverfde opvolger.

Ook AMD verwacht dat de wet van Moore nog zeker zes tot acht jaar relevant zal zijn. Ook dat bedrijf wijst naar nieuwe transistortechnologie die om de hoek staat en waarmee de transistordichtheid om chips verhoogd zal worden.

Er zit wel een adder onder het gras. AMD denkt niet dat de prijzen van chips nog zullen dalen of zelfs maar hetzelfde zullen blijven. Nieuwe en geavanceerde microchips gaan met andere woorden duurder worden. Dat is een visie die ook concurrent Nvidia al deelde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home