HDD’s en SSD’s ongeveer even betrouwbaar in eerste levensjaar

Bitrot HDD platter
Het schijf-deel van een harde schijf bevat microscopische zones die een magnetische lading houden ter representatie van een bit. Die lading is gevoelig voor externe straling.

SSD’s zijn niet noemenswaardig meer betrouwbaar dan klassieke harde schijven aan het begin van hun leven. Dat stelt Backblaze vast op basis van eigen onderzoek.

Cloudopslagspecialist Backblaze ziet geen opvallend verschil in de betrouwbaarheid van SSD’s en HDD’s tijdens de eerste 14 maanden van het leven van de dingen. Backblaze stopt zijn datacenters vol met HDD’s en SSD’s van allerlei pluimage en maakt er een gewoonte van de betrouwbaarheid van de dingen op frequente basis te analyseren.

De rapporten bieden boeiende inzichten al mag je ze telkens met enkele zoutkorrels nemen. Backblaze kiest bijvoorbeeld niet exclusief voor server-HDD’s maar durfde historisch gezien ook desktopdrives in zijn servers te stoppen, wat de cijfers beperkt relevant maakt.

HDD vs. SSD

Deze keer vergelijkt Backblaze harde schijven met SSD’s. In 2018 is het bedrijf begonnen met de bootdrives van zijn opslagservers te vervangen door SSD’s en sindsdien vergaart het bedrijf data.

In een lange blogpost constateert Backblaze eerst en vooral dat het weinig zin heeft om de betrouwbaarheid van HDD’s van meer dan vier jaar out te vergelijken met SSD’s die net hun eerste kaarsje uitbliezen. Het zal niet verrassen dat de oude HDD’s vaker stuk gaan.

14 maanden

Interessanter wordt het wanneer Backblaze er historische data bijhaalt. Het bedrijf vergelijkt gegevens over de eerste 14 levensmaanden van SSD’s met HDD’s over diezelfde periode. 1,38 procent van de harde schijven gaf er in die periode de brui aan, tegenover 1,05 procent van de SSD’s. Backblaze geeft zijn eigen cijfers een marge van 0,5 procent in twee richtingen, waardoor je kan stellen dat SSD’s en HDD’s over de periode van een jaar ongeveer even betrouwbaar zijn.

Dat hoeft niet te verwonderen. In theorie zijn SSD’s robuuster omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten. Mechanische HDD’s zijn echter ook meer dan betrouwbaar genoeg om hun eerste jaar zonder problemen uit te zitten. Fouten binnen de 14 maanden hebben minder betrekking op de inherente betrouwbaarheid van de technologie en meer op eventuele fabricagefouten. De cijfers tonen aan dat de twee types opslagmedium met een vergelijkbare kwaliteit van de band rollen.

Toekomst

Binnen enkele jaren worden de cijfers interessanter. We zijn benieuwd naar de betrouwbaarheid van SSD’s over een periode van vijf jaar vergeleken met HDD’s. In afwachting daarvan geven de cijfer van Backblaze een leuke inkijk, maar niet meer dan dat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home