Seagate maakt 30 TB-HDD’s met HAMR en andere innovaties

Seagate stelt Mozaic 3+ voor. Dat is een technologieplatform voor harde schijven gebouwd rond HAMR en enkele andere innovaties. Mozaic 3+ maakt een hogere gegevensdichtheid op HDD’s mogelijk.

Seagate zal hyperscale-cloudklanten nog dit kwartaal in volume voorzien van harde schijven met een capaciteit van 30 TB. Eerder deelde de fabrikant al samples uit. De 30 TB-drives zijn gebouwd op een nieuw technologieplatform: Mozaic 3+. Mozaic 3+ zorgt ervoor dat HDD’s meer gegevens kunnen opslaan op een enkele schijf. Seagate kan nu al schijfplaten van 3 TB opleveren, en verwacht de komende jaren naar 4 TB en zelfs meer dan 5 TB te gaan.

HAMR

Centraal in het Mozaic 3+-platform staat de HAMR-technologie. HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) maakt gebruik van een piepkleine lazer op het HDD-oppervlak op te warmen. Op die manier verhoogt de dichtheid en kan Seagate meer data kwijt op dezelfde oppervlakte. Bovendien daalt het energieverbruik per terabyte met 40 procent.

Seagate combineert HAMR met enkele andere vernieuwingen, zoals een heel geavanceerde leeskop, een nauwkeurigere superroosterstructuur vervaardigd van een platinumlegering. De drives hebben eveneens een nieuwe (12 nm) controller.

Mozaic 3+ en HAMR zullen een hogere schijfcapaciteit in dezelfde 3,5 inch-vormfactor in de toekomst mogelijk maken. Dat is belangrijk, omdat datacenters zo hun capaciteit kunnen verhogen terwijl hun fysieke voetafdruk dezelfde blijft en het energieverbruik misschien zelfs daalt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home