Western Digital lanceert 24 TB CMR-drive naast 28 TB SMR-HDD

Western Digital lanceert twee nieuwe harde schijven voor massaopslag. Een eerste drive met een capaciteit van 24 TB vertrouwt op CMR-technologie. Het tweede exemplaar doet het met iets tragere SMR-technologie, maar krijgt zo een capaciteit van 28 TB.

Western Digital lanceert twee nieuwe harde schijven gericht op massaopslag in het datacenter. De fabrikant zet met de nieuwe HDD’s in op de groeiende vraag naar een hogere dichtheid: de serverwereld aast op steeds meer terabytes op een steeds kleinere oppervlakte.

CMR en SMR

De eerste nieuwe harde schijf is de Ultrastar DC HC580. Die heeft een capaciteit van 24 TB en werkt via convetional magnetic recording of CMR. CMR is de standaardtechnologie voor HDD’s, waarbij data rechtstreeks wordt weggeschreven op de schijf. De drives gebruiken twaalf procent minder energie per terabyte vergeleken met de 22 TB-versie van de drive.

Mag het nog wat meer zijn, dan introduceert WD de Ultrastar DC HC680. Die 28 TB-drive ruilt CMR voor SMR of shingled magnetic recording. Die technologie zorgt ervoor dat schrijfzones op een HDD elkaar deels overlappen. Denk daarbij aan de pannen op een dak, waarbij iedere rij pannen een reeks data bevat. Direct schrijven op een SMR-drive gaat niet. De drive is opgedeeld in zones, waarbij alle pannen even van het dak moeten om één rij te vervangen. Om nieuwe data te schrijven, moeten ook oude data even herschrijven worden. SMR biedt een hogere dichtheid, maar dat gaat ten koste van prestaties. Data gaan immers eerst naar een CMR-cache, waarna de controller ze effectief wegschrijft.

Deze drive dient daarom vooral voor sequentiële lees- en schrijfopdrachten waarbij grote hoeveelheden data worden weggeschreven. Western Digital wijst onder andere naar bulkopslag, back-ups en archivering. De schijven zijn recordhouders: vandaag vind je geen drives met een capaciteit boven de 28 TB. Het portfolio van concurrent Seagate piekt voorlopig op 24 TB.

Western Digital laat tot slot weten dat zijn WD Gold-reeks voortaan ook een 24 TB CMR-drive bevat. De aankondiging komt er in een woelige periode voor Western Digital, dat momenteel bezig is met de afsplitsing van zijn flash-bedrijfstak.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home