Dataopslag in 2024: meer AI, meer data en harde schijven nog niet versleten

dataopslag in 2024 trends seagate

Wat staat er ons in 2024 te wachten op vlak van dataopslag? Seagate blikt vooruit op trends in dataopslag, waar de AI-boom voor aardverschuivingen zal zorgen.

Het nieuwe jaar is begonnen en dus mogen de lijstjes met voorspellingen weer worden bovengehaald. B.S. Teh, Chief Commercial Officer bij storagespecialist Seagate, werpt zijn licht op hoe de markt van dataopslag zal evolueren in 2024. Seagate verwacht grote veranderingen door de groei en democratisering van artificiële intelligentie.

Meer AI, meer data

Ook Seagate kan niet heen om de technologiehype van het moment: generatieve AI. Artificiële intelligentie was binnen veel sectoren het gespreksonderwerp van 2023 en dat zal dit jaar niet snel veranderen. 2024 moet vooral het jaar worden waarin AI meer gedemocratiseerd wordt: 55 procent van de bedrijven zit volgens cijfers van Gartner nu in de pilootfase met generatieve AI en tegen 2026 zou 80 procent van de bedrijven de technologie actief gebruiken, tegenover minder dan vijf procent één jaar geleden. Generatieve AI zal dan goed zijn voor tien procent van alle geproduceerde data wereldwijd.

Het is geen geheim meer dat generatieve AI veel data nodig heeft, en deze evolutie zal volgens Seagate de noden van organisaties voor dataopslag volledig veranderen. AI zal de IT-uitgaven en de vraag naar dataopslag vergroten nu bedrijven op zoek gaan naar concurrentievoordelen door hun productiviteit en efficiëntie te verbeteren. Maar ook welke typen opslag ze nodig hebben, verandert door toedoen van AI: opslag op harde schijven met een hoge dichtheid wint aan populariteit.

Hogere dichtheid

Bijna 90% van alle data in cloud-datacenters bevindt zich op harde schijven. Vandaag bedraagt de gemiddelde capaciteit van een harde schijf 16 TB, gebaseerd op conventionele PMR-technologie. Dankzij de introductie van HAMR-technologie (heat-assisted magnetic recording) kan de opslagcapaciteit van een enkele harde schijf opgetrokken worden tot 30 TB. Dit leidt tot kostenefficiëntere opslag.

HAMR-technologie zal operators van datacenters ook helpen om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen door het energieverbruik van dataopslag te verminderen en zal een nog invloedrijkere rol spelen bij het aanpakken van de 53,6 miljoen ton e-waste die wereldwijd per jaar wordt geproduceerd.

lees ook

De ecologische voetafdruk van AI: een tikkende tijdbom?

Flash en harde schijf gaan hand in hand

Het einde van hardeschijfopslag is al meermaals voorspeld, maar Seagate ziet het zo’n vaart niet lopen. De klassieke HDD blijft tot vandaag de dag het meest kostvriendelijke opslagmedium, zeker nu de prijzen van SDD flink dreigen te stijgen in 2024. Opslag op harde schijven zal massale gegevensopslag bieden tegen minder dan een vijfde van de kosten per bit van vergelijkbare all-flash-oplossingen. Flash- en hardeschijfopslag zijn er niet om elkaar te vervangen, maar om elkaar aan te vullen, besluit Teh.

lees ook

SSD of HDD: wanneer kies je welke opslag?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home