EU ontwikkelt software om snelste supercomputers effectief te gebruiken

Met een nieuw project richt de EuroHPC Joint Undertaking zich op de ontwikkeling van nieuwe software. Die moet ervoor zorgen dat de immense rekenkracht van toekomstige exascale-supercomputers ook effectief toegankelijk is.

Binnen de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) start deze maand een project voor de ontwikkeling van nieuwe software die de rekenkracht van exascale-systemen moet ontsluiten. Het project krijgt de naam Inno4scale en heeft betrekking op onderzoek naar algoritmes die efficiënt overweg kunnen met de enorme parallelle rekenkracht van dergelijke systemen.

Te groot voor eenvoudige software

Exascale systemen bevatten tienduizenden terabytes aan geheugen en tienduizenden GPU’s en CPU’s. ’s Werelds eerste exascale-systeem is de Frontier-supercomputer in de VS en die is ter illustratie uitgerust met 9.472 nodes met ieders één CPU, vier GPU’s en 5 GB aan flash-geheugen. Het systeem woont in 74 kasten. Er gewoon al voor zorgen dat data in zo’n systeem op de juiste plaats staat, is al een hele uitdaging.

Inno4scale moet aan de hand van kleinere projecten op zoek gaan naar algoritmes die optimaal gebruik maken van exascale hardware. Tot het einde van deze maand kunnen organisaties voorstellen indienen. Vervolgens zal het project een jaar lang lopen. Efficiënte algoritmes zullen vervolgens breder beschikbaar worden gesteld. Binnen EuroHPC wordt er vijf miljoen dollar voorzien voor het plan.

Klaar voor de toekomst

Voorlopig heeft de EU zelf geen exascale computers, maar daar moet snel verandering in komen. Vorig jaar al kondigde Europa aan dat het Duitse Jülich-instituut het eerste systeem in onze regio zou huisvesten. Dat krijgt de naam Jupiter. Een tweede voorlopig naamloos exascale systeem zal gebouwd worden door Frankrijk en Nederland.

Met Inno4scale wil Europa ervoor zorgen dat onderzoekers uit de industrie en de academische wereld ook effectief optimaal gebruik kunnen maken van de enorme rekenkracht in de complexe HPC-systemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home