Duitsland krijgt primeur van eerste EU-exascale supercomputer

datacenter

Naast de eerste Europese exascale supercomputer werkt de EU aan vier andere sites met kleinere maar toch nog steeds krachtige systemen.

Duitsland wordt de thuis van Jupiter, de eerste Europese exascale supercomputer. Volgend jaar wordt de computer ingeschakeld op de campus van Forschungszentrum Jülich onder toezicht van het Jülich Supercomputing Centre (JSC). Dezelfde site huisvest vandaag al drie andere (oudere) supercomputers onder de naam Jusuf (Atos, 2020), Juwels (Atos, 2018) en Jureca (Atos, 2015).

Het doel van de eerste exascale supercomputer is om belangrijke wetenschappelijke problemen op te lossen zoals de klimaatverandering, hoe pandemieën bestrijden en duurzame energiedistributie. De installatie moet ook applicaties faciliteren rond artificiële intelligentie en de analyse van grote datavolumes.

De basisconfiguratie van Jupiter omvat een universele clustermodule en GPU-acceleratoren. Die worden gekoppeld aan een hoge capaciteit parallelle opslagmodule en hoge brandbreedte flashopslag. Het gaat om een groene supercomputer die volledig op groene energie draait volgens Forschungszentrum Jülich. De exacte specificaties van het systeem zijn vandaag nog niet bekend.

Jupiter zal bij oplevering in 2023 ongeveer 520 miljoen euro kosten, waarbij de helft wordt gefinancierd door het EUROPHC JU-programma. De rest wordt nationaal bekostigd.

Vier andere supercomputers in Europa

Duitsland mag pronken met de eerste Europese exascale supercomputer volgend jaar, maar Europa heeft nog vier andere supercomputerprojecten op de planning staan. Deze vier ‘mid-range’ zijn:

  • Daedalus aan de National Infrastructures for Research and Technology in Greece
  • Levente aan de Governmental Agency for IT Development in Hungary
  • Caspir aan de National University of Ireland Galway in Ireland
  • EHPCPL aan de Academic Computer Centre CYFRONET in Poland

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home