De Backer: ‘5G van Proximus zorgt niet voor meer straling’

5G snelheid

Telecomminister Philippe De Backer (Open VLD) kreeg woensdag enkele parlementaire vragen op zijn bord over de risico’s van het ‘light’ 5G-netwerk dat Proximus begin april in een dertigtal gemeenten heeft uitgerold.

De vragen werden gesteld in de commissie voor Economie, Consumentenbescherming en Digitale Agenda, en waren onder meer afkomstig van Josy Arens (CDH) en Gilles Vanden Burre (Ecolo), zo schrijft Data News. Beide parlementsleden stelden zich vragen bij de mogelijke risico’s van 5G en het feit dat Proximus van start ging met de uitrol van het netwerk, zonder de burgemeesters in te lichten.

“Mensen stellen zich vragen over de impact op de gezondheid. We moeten het debat voeren met de burgers en intussen zijn er al vijf Waalse steden die klacht hebben ingediend”, zegt Vanden Burre. Die klachten leidden er reeds toe dat Proximus in enkele gemeenten zijn 5G-netwerk alweer heeft uitgeschakeld.

“De uitrol van 5G was een verrassing voor burgers en burgemeesters”, vult Arens aan. “We vinden dat dit van een gebrek aan democratie getuigt. Er zullen misschien enorme gevolgen zijn voor de gezondheid, voor ons dagelijks leven en onze privacy.”

Een kleine, maar steeds luidere groep mensen maakt zich zorgen dat 5G voor meer straling zorgt en negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Stralingsdeskundigen zijn het er nochtans over eens dat er geen reden is om bezorgd te zijn over 5G. De bezorgdheid komt dan ook voornamelijk voort uit desinformatie die de ronde doet op social media en steeds meer mainstream wordt. In extreme gevallen wordt zelfs de link gelegd met het coronavirus, hoewel daar geen enkele wetenschappelijke basis voor bestaat.

Geen bijkomende straling

In geval van Proximus zijn ‘light’ 5G-netwerk is sowieso geen sprake van bijkomende straling. Zoals we begin april reeds schreven, maakt Proximus hiervoor gebruik van bestaand spectrum, dat voorheen voor 3G werd gebruikt. Doordat het gebruik van 3G afneemt, is er ruimte om dat spectrum voor 5G in te zetten. Hiervoor heeft de operator geen specifieke 5G-antennes nodig en het verandert ook niets aan de straling.

“Er is geen bijkomende straling door 5G-light”, zegt De Backer in zijn antwoord aan de commissie. “Proximus hanteert ook het voorzichtigheidsprincipe. Verschillende wetenschappelijke studies worden al dertig jaar lang uitgevoerd en die evoluties volgen we ook op de voet. Die stellen dat er geen enkel verband is tussen stralingen en de gezondheid.”

De Backer benadrukt nog dat de stralingsnormen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel de normen van de WHO volgen en zelfs nog een stuk strenger zijn. Hij merkt bovendien op dat Proximus wel degelijk informatie deelt over gezondheid en wetenschappelijk onderzoek in verband met 5G. Ondertussen is de operator ook in debat gegaan met burgers en lokale overheden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home