Belgisch internetknooppunt verwerkte 31 procent meer data in 2019

BNIX, het belangrijkste knooppunt van het Belgische internet, verwerkte in 2019 bijna 600 petabyte aan trafiek: een stijging van 31 procent met het jaar voordien.

De Belgische Nationale Internet-exchange (BNIX) verwerkte het afgelopen jaar meer data dan ooit. Volgens beheerder Belnet passeerde er 591 petabyte door het systeem, wat een stijging van maar liefst 31 procent inhoudt tegenover 2018.

BNIX omschrijft zichzelf als het hart van het Belgische internet. Het uitwisselingspunt vormt de belangrijkste schakel tussen enerzijds lokale providers zoals Proximus en Telenet, en anderzijds grote contentproviders zoals Netflix en Facebook. Dankzij BNIX verloopt lokaal verkeer dat op verschillende netwerken origineert sneller en vlotter.

Amazon

Dat het gebruik jaar na jaar stijgt, hoeft niet te verbazen. Een klim van 31 procent is echter wel verwonderlijk. Die stijging is volgens Belnet voor een deel te wijten aan de komst van Amazon Web Services, dat sinds oktober vorig jaar heeft ingetekend op BNIX. Dat betekent dat lokaal verkeer van AWS-klanten naar AWS-hardware via het knooppunt loopt. AWS is wereldwijd marktleider in publieke clouddiensten en heeft dus een grote impact op de totale trafiek.

Gemiddeld verwerkte BNIX het afgelopen jaar 16 Gbit/s. Vorig jaar was dat nog 120 Gbit/s. Hier valt de impact van AWS duidelijk af te lezen. “De cloudprovider stuurt het dataverkeer geregeld naar pieken van 340 Gbit/s”, aldus Dirk Haex, technisch directeur bij Belnet.

Groeiend platform

Het afgelopen jaar groeide het klantenportfolio van BNIX naar 58. Naast AWS tekenden cloudspecialist Destiny en de Colruyt-groep in op het platform. De groei en verwerkte data is dus voor een groot deel een maatstaaf van het succes van BNIX als uitwisselingspunt, en minder van het internetgebruik in ons land. BNIX blaast dit jaar 25 kaarsjes uit.

Lees ook: Storing Belnet haalt onderwijs- en stedelijke instellingen offline, over de impact van een storing op het netwerk van Belnet zelf, dat naast BNIX ook de connectiviteit van overheidsinstellingen en universiteiten beheert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home