AI stuwt Microsoft Azure richting omzetniveau AWS

Microsoft Azure kon een stuk meer omzetgroei laten optekenen dan grote concurrent en marktleider AWS. AI is de onmiskenbare drijfveer achter die groei.

Microsoft Azure zag de omzet afgelopen kwartaal met dertig procent stijgen. AWS is nog steeds marktleider, maar groeide met slechts twaalf procent. Microsoft is karig met gedetailleerde cijfers over z’n clouddiensten, maar analisten schatten dat Azure vandaag ongeveer een kwart minder omzet draait dan AWS. Vijf jaar geleden was de clouddienst van Microsoft nog maar half zo groot.

AWS haalde in het laatste kwartaal 24,2 miljard euro op: 11,7 procent meer dan een jaar eerder. Microsoft rapporteert over zijn cloudomzet in de breedste zin van het woord, en communiceert niet over Azure specifiek. De cloudtak groeide wel met dertig procent, goed voor een omzet van 25,9 miljard dollar. Zo lijkt Microsoft in het afgelopen kwartaal groter dan AWS, maar dat is een beetje misleidend. Microsoft stopt immers ook andere cloudgerelateerde omzet in het cijfer, waardoor dat niet helemaal te vergelijken is met dat van AWS.

AI-boost

Het lijkt er wel op dat de inspanningen in AI Microsoft een flinke boost geven. Het bedrijf heeft vroeg geïnvesteerd in OpenAI en Azure-hardware is verantwoordelijk voor ChatGPT en de achterliggende GPT-modellen. De (generatieve) AI-capaciteiten geven Microsoft een troef, terwijl AWS in een nieuwe positie terechtkomt: het moet achtervolgen. De cloudprovider van Jeff Bezos doet wel z’n best met de uitrol van steeds meer AI-functionaliteit, maar team OpenAI blijft toch kampioen.

De vraag is nu in welke mate Microsoft en Azure dat momentum kunnen behouden. De groei van Azure toont wel dat de marktdominantie van AWS in de toekomst ter discussie kan staan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home