Vlaanderen wil uitrol 5G zelf starten

5G 4G antenne

Vlaanderen wil het spectrum voor de uitrol van 5G zelf veilen, en overweegt om de telecomoperatoren samen te zetten met Fluvius om een uniforme uitrol over het hele grondgebied te garanderen.

Update: het regeerakkoord biedt meer duidelijkheid over de concrete plannen, die genuanceerder zijn dan eerder gerapporteerd.

De Vlaamse Regering gaat volgens het regeerakkoord zelf werk maken van de uitrol van 5G. Dat weet De Tijd. Operatoren kunnen vandaag nog niet aan de slag met 5G in België omdat het radiospectrum dat daarvoor nodig is, nog niet werd geveild. Dat moest al lang gebeurd zijn, maar communautair gehakkel over de centenverdeling kelderde de veiling. In principe is de uitrol van 5G daarmee vertraagd tot minstens na de vorming van een federale regering. Vlaanderen liet echter juridisch onderzoeken of het mogelijk is om het spectrum op deelstaatniveau te verdelen en lijkt nu van plan die piste te volgen.

Samen met Fluvius

Verder wil de regering ervoor zorgen dat 5G over het hele grondgebied wordt uitgerold, en dus niet alleen in grote steden. Daartoe plant Vlaanderen om de operatoren samen te zetten met Fluvius. Fluvius beheert al gas, elektriciteit, een deel van de coaxkabel en werkt ook aan een glasvezelnetwerk. Het is de bedoeling dat de providers samen met de nutsbeheerder infrastructuur opzetten die uniform verdeeld is.

Proximus en Orange planden eerder al om 5G samen uit te rollen en infrastructuur te delen. Ook Telenet wil graag meespelen met dat plan. Volgens het Kabinet van minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) mag dat delen niet te ver gaan. Als het gaat om passieve infrastructuur zoals masten is er geen probleem, maar antennes delen is geen optie klinkt het. Anders komt de mededinging in het gedrang.

Nog niet voor meteen

De Tijd meldt nog dat er federaal enkele bedenkingen zijn bij de lokale veiling van het 5G-spectrum. Het zou zeker nog een jaar duren om alles op poten te zetten, klinkt het, en zo zou er geen ruimte zijn voor een vierde telecomspeler. De vorige regering overwoog om spectrum te veilen aan een vierde speler om zo de concurrentie op te krikken. In de sector kan dat plan op weinig bijval rekenen omdat de Belgische markt te klein zou zijn voor vier operatoren. De situatie in Nederland lijkt die hypothese kracht bij te zetten.

Zelfs als Vlaanderen het federale niveau achterlaat en zelf de uitrol van 5G in gang zet, zal het nog een tijdje duren voor de eerste antennes verschijnen. De kans om koploper te worden in 5G, heeft ons land zo al lang laten liggen.

Gerelateerd: Brugse Citymesh kan per ongeluk al 5G uitrollen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home