Google maakt het eenvoudiger om data naar externe diensten over te zetten

google data

Google kondigt aanpassingen aan om via Takeout eenvoudiger je gegevens over te zetten naar externe, concurrerende platformen en zal ook een nieuwe api voor ontwikkelaars bouwen.

Deze aanpassingen komen er onder druk van de Italiaanse marktautoriteit AGCM. Die kondigde in juli 2022 een onderzoek aan naar anti-competitieve praktijken van Google. De techreus zou het te moeilijk maken om gegevens over te zetten naar externe diensten. Gmail, Maps en Android werden daarbij expliciet genoemd, al gold dit verwijt voor het gehele Google-ecosysteem.

lees ook

Exit Universal Analytics, op naar Google Analytics 4: hoe bereid je de overstap voor?

Take me out

Google belooft twee grote aanpassingen te maken die de dataoverdracht versoepelen. Daarbij wil Google meer gebruik maken van zijn eigen Takeout-dienst, waarmee je nu al een kopie van je Google-gegevens kan opvragen. Google wil andere websites de mogelijkheid bieden om Takeout-links te plaatsen om de transfer naar een vrij te kiezen cloudopslagdienst te automatiseren. De gegevens moeten ook beschikbaar komen in een enkel, leesbaar bestand.

Naast Takeout zou Google een nieuwe api ontwikkelen. Die geeft appontwikkelaars dan rechtstreeks toegang tot de gegevens van gebruikers. Het spreekt voor zich dat je hier als gebruiker hier wel eerst je toestemming voor moet geven. Deze api zou vanaf begin 2024 klaar zijn voor uitrol, vanaf oktober wil Google al de eerste ontwikkelaars toelaten.

Deze beloftes zijn voldoende voor de AGCM, dat verder onderzoek staakt. Dat de Italiaanse autoriteiten druk kunnen uitoefenen op techbedrijven, weet ook OpenAI. De lokale privacywaakhond Garante dwong OpenAI op de knieën om ChatGPT meer conform aan de GDPR-wetgeving te maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home