Na een korte periode op de strafbank mag ChatGPT opnieuw gebruikt worden. OpenAI deed de nodige toegevingen om de lokale privacyautoriteit gerust te stellen.
Op 30 maart eiste de Italiaanse privacywaakhond Garante een (tijdelijke) ban op ChatGPT omdat moederbedrijf OpenAI de GDPR-wetgeving had geschonden. De privacyautoriteit viel onder meer over het feit dat OpenAI onvoldoende aangeeft hoe het aan zijn trainingsdata komt, en dat ChatGPT informatie over personen verspreidt die niet altijd correct is. OpenAI kreeg nadien een ultimatum opgelegd met voorwaarden waar de tool aan moest voldoen om het nog in Italië te mogen aanbieden.
Het bedrijf heeft geluisterd en vrijdagavond kondigde CEO Sam Altman per tweet aan dat ChatGPT weer beschikbaar is voor Italiaanse gebruikers. Daarvoor moest OpenAI dus wel enkele aanpassingen doorvoeren. Zo komt er een leeftijdscontrolesysteem dat moet voorkomen dat gebruikers jonger dan dertien jaar toegang krijgen tot de tool.
Je kan als gebruiker nu zelf aangeven of je persoonlijke data mag gebruikt worden om de modellen te trainen. Deze instelling is ook buiten Italië beschikbaar. Als je nu op je account en vervolgens de instellingen klikt, zie je een nieuw menu Data Settings verschijnen. Via de schuifregelaar kan je kiezen of de chatgeschiedenis bewaard mag worden of niet.
De kous is nog niet af
Deze toegevingen waren voldoende om Garante te sussen, al laat de waakhond weten dat er nog verdere maatregelen nodig zijn. OpenAI zegt hierover nog in gesprekken te staan met de autoriteit. Die had onder meer ook aangevraagd dat personen de informatie die ChatGPT over hen verspreidt moeten kunnen laten aanpassen of verwijderen.
Ook andere Europese landen waaronder Frankrijk en Duitsland zijn aan het onderzoeken of maatregelen nodig zijn tegen ChatGPT. Dat het bedrijf de verbanning in Italië heeft weten opheffen, zal de storm weer even doen liggen. Ondertussen werkt Europa aan een eerste AI-wet die de bescherming van persoonsgegevens en auteursrechtelijk beschermd werk beter moet garanderen bij de training van AI-modellen.