Snelheid gaat voor op kwaliteit bij training van Bard

bard google

Een werknemer van Google klapt uit de biecht over de moeizame training van Bard. Medewerkers worden gevraagd vooral snel te werken, wat de kwaliteit van de geleverde output niet ten goede komt.

De uitrol van Google’s Bard verloopt met horten en stoten. De chatbotbeging bij zijn officiële voorstelling al meteen een grote blunder, en zelfs de eigen werknemers hebben maar weinig liefde. Aan The Register verklapt een interne bron waarom Bard zo moeizaam uit de startblokken komt.

De reden: werknemers die instaan voor de kwaliteit van de output krijgen gewoon geen tijd om hun werk grondig te doen. Google zet menselijke medewerkers in om de antwoorden van Bard te controleren, feedback van gebruikers te beoordelen en waar nodig bij te sturen, om ‘hallucinaties’ zoveel mogelijk te voorkomen.

Dit proces vergt nog heel wat manueel werk. De werknemers moeten de output lezen en controleren op de juistheid ervan. Maar dat moeten ze vooral ook snel doen. “We krijgen maar twee minuten om opzoekwerk te verrichten dat normaal vijftien minuten zou vergen. Er zijn vaak meerdere feiten die die we moeten controleren”, zegt de bron.

Haast en spoed is zelden goed

Natuurlijk zijn ook de concurrenten van Bard niet feilloos; ook ChatGPT en Bing Chat kramen wel eens onzin uit. Google ontkent ook niet dat er nog werk aan Bard is en schuilt zich achter het feit dat nog een experimentele tool is. De techreus wilde aanvankelijk zijn tijd nemen met het lanceren van chatbots, tot OpenAI en Microsoft hen op snelheid pakten.

Toch mag het niet de bedoeling zijn dat generatieve AI bijdraagt aan de verspreiding van foutieve informatie, wat in sommige contexten ook schadelijke gevolgen kan hebben. Daarom wil Europa de AI Act invoeren die strengere transparantieplichten oplegt aan aanbieders van AI-technologie.

lees ook

Dag des oordeels voor Europese AI Act: “misbruik van AI mogen we niet aanvaarden”

Bard lijken we voorlopig nog niet in Europa te moeten verwachten. Google krijgt voorlopig geen groen licht van de Europese privacyautoriteiten. Die willen eerst weten hoe Bard omgaat met persoonsgegevens, om een herhaling van het incident met ChatGPT te vermijden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home