Google heeft deze week geen al te beste beurt gemaakt met de onthulling van Bard. Een fout in de aankondiging en een gênante persconferentie kosten Alphabet miljarden dollars.
Al wie Google liefheeft, is deze ochtend opgestaan met een flinke kater. De techgigant organiseerde gisteren een persconferentie in Parijs om de chatbot Bard officieel aan de wereld te tonen. Google wilde koste wat kost bewijzen dat het geen schrik heeft van de samenwerking tussen OpenAI en Microsoft, maar toonde net het omgekeerde. Het moederbedrijf Alphabet zag zijn marktwaarde met 120 miljard dollar dalen.
Het evenement was allesbehalve een succes. Eerst en vooral had het door de vroegtijdige aankondiging van Bard maar weinig om het lijf. Gastheer Prabhakar Raghavan, directeur van Google, herhaalde gewoon wat zijn overste Sundar Pichai eerder al had neergeschreven. Na de onthulling van Bard, die in feite dus geen onthulling meer was, toonde Google nog wel wat AI-aangedreven nieuwigheden voor de applicaties Lens, Maps en Arts & Culture, maar veelal ging het om zaken die al bestonden.
De persconferentiewerd pas echt gênant toen Liz Reid, productmanager van Google Search, op het podium mocht komen om de gecombineerd zoeken-functie van Google Lens, waarmee je simultaan op tekst en beeld kan zoeken, te demonstreren. Het schaamrood kwam Reid op de wangen toen ze haar smartphone niet kon vinden. Geen demonstratie en een pijnlijke stilte in de zaal.
James Webb
Alsof dat nog niet voldoende was om je aandelen te laten kelderen, giet Reuters nog wat extra olie op het vuur. Om de kennis van Bard te tonen, had Google als voorbeeld gebruikt om de meest recente ontdekkingen van de James Webb-telescoop uit te leggen op het niveau van een 9-jarige. Dat antwoord bevatte een factuele fout die net voor de start van de persconferentie naar buiten kwam.
Bard beweert dat de James Webb-telescoop de eerste foto van een planeet buiten ons zonnestelsel maakte. Dat klopt niet, want die primeur is voor de Very Large Telescope van ESO. Een onschuldige fout zou je kunnen denken, maar Google is net voorzichtig met het beschikbaar stellen van Bard omdat het geen foutieve informatie wil verspreiden.
Op snelheid gepakt
De fouten die Google gemaakt heeft in de aankondiging van Bard, wijzen toch op enige onrust in het bedrijf. Google heeft zich jarenlang geen zorgen moeten maken over enige concurrentie voor de zoekmachine, maar Microsoft beschikt nu over een technologie die de manier waarop we informatie zoeken drastisch kan veranderen.
Google wilde per se ook deze week uitpakken met nieuws dat Microsoft zou overschaduwen, maar dat is slecht uitgedraaid. Het bedrijf heeft duidelijk zijn hand overspeeld. Als Microsoft en Google in een boksmatch verwikkeld zijn over wie de beste AI-zoektechnologie op de markt kan brengen, dan heeft Microsoft de kamp van deze week gewonnen. Tijd voor Google om te herbronnen.