Meta werkt aan gedecentraliseerd sociaal netwerk om met Twitter te concurreren

Mastodon, gecentraliseerde concurrent van Twitterl, neemt snel toe in populariteit. Het is slechts een kwestie van tijd tot ook andere socialemediareuzen aan boord springen. Meta is al bezig met een eigen versie.

Volgens een rapport van Moneycontrol heeft het ontwikkelproject de codenaam P92 en kunnen gebruikers inloggen met hun Instagram-inloggegevens. Meta bevestigde bezig te zijn met de ontwikkeling van het project,, maar gaf geen details over een tijdlijn voor release. 

“We onderzoeken een op zichzelf staand gedecentraliseerd sociaal netwerk voor het delen van tekstupdates”, zegt een woordvoerder van Meta. “We geloven dat er een mogelijkheid is voor een aparte ruimte waar makers en publieke figuren updates over hun interesses kunnen delen.”

Meta gebruikt hetzelfde platform als Twitter

Zoals de productbeschrijving laat zien, zal het gedecentraliseerde sociale netwerk van Meta gebruik gaan maken van ActivityPub. Dit is dezelfde technologie waarop Mastodon, concurrent van Twitter, is gebouwd. 

ActivityPub is een open, gedecentraliseerd protocol voor sociale netwerken waarmee individuele servers of instances kunnen worden gemaakt. Elk van deze servers kan zijn eigen regels en thema’s hebben waaraan gebruikers kunnen deelnemen terwijl ze nog steeds linken naar het grotere sociale netwerk, genaamd Fediverse. 

Het lijkt erop dat het gedecentraliseerde netwerk van Meta vergelijkbare functies gaat krijgen als Twitter, inclusief aanraakbare links, een gebruikersbiografie, gebruikersnaam en verificatiebadges. Ook wordt het mogelijk voor gebruikers om tekst, afbeeldingen en video te volgen, te liken en te delen met andere gebruikers. 

Doordat het netwerk wordt gebouwd op ActivityPub, kunnen gebruikers op het Meta-platform ook berichten verzenden en ontvangen van gebruikers op Mastodon. Naast Twitter en Meta, hebben nog meer bedrijven ActivityPub in hun platforms geïntegreerd, zoals Tumblr, Flipboard en Flickr. 

Reactie op Twitter overname door Elon Musk

De opkomst van gedecentraliseerde sociale netwerken gaat gepaard met de controversiële overname van Twitter door miljardair Elon Musk. Hierdoor zag Mastodon tussen november en oktober een behoorlijke piek in actieve gebruikers: het aantal ging van 300.000 naar 2,5 miljoen. Hoewel het geen gedecentraliseerd netwerk is, kreeg ook Tumblr in die periode een opleving en ging van 47.000 naar 92.000 installaties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home