‘Belgische vaste en gebundelde telecomdiensten prijziger dan in buurlanden’

geld

Het BIPT besluit dat Belgische telecomproviders aanzienlijk meer aanrekenen voor vaste en gebundelde mobiele abonnementen dan in onze buurlanden. Zeker wie hoge telecombehoeften heeft, betaalt in België een hoge prijs.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) publiceert zijn vergelijkende internationale prijzenstudie voor 2022. Daarin neemt de organisatie opnieuw de prijzen van Belgische telecomproviders onder de loep, in vergelijking met deze van onze buurlanden.

lees ook

Telecomtarieven vergelijken kan een flinke duit besparen

Kleine verandering

Voor vaste en gebundelde diensten blijft de conclusie hetzelfde als vorig jaar: “De Belgische consumenten moeten nog altijd aanzienlijk meer betalen dan de meeste van hun buren, zeker naarmate hun telecombehoeften stijgen.” Hier spreekt de studie over abonnementen die mobiel, internet en televisie combineren.

Bron: BIPT

Een kleine verandering is echter te merken in de mobiele abonnementen. Daar is de situatie verbeterd in vergelijking met 2021. De goedkoopste bundels met tien tot vijftig GB data zijn het afgelopen jaar namelijk in prijs verlaagd. “Daardoor komt ons land in vergelijking met de buurlanden in de middenmoot terecht: niet goedkoop, maar ook niet overdreven duur”, klinkt het bij de organisatie.

Bron: BIPT

Prijsverhogingen op komst

Voor het komende jaar zijn er alvast opnieuw door heel wat telecomproviders prijsverhogingen aangekondigd. Proximus en Orange voeren deze begin volgend jaar alvast door. De oorzaak ligt steeds bij de inflatie, dat kostenstijgingen met zich meebrengt bij de lonen, energieprijzen en kosten aan toestellen.

De nieuwe speler op de markt, Digi, kan de situatie voor België misschien verbeteren. Het bedrijf maakt alvast duidelijk dat het komt met het doel om de gevestigde waarden uit te dagen. De nieuwkomer verwierf spectrum bij de 5G-veiling en zal ook vast internet in ons land aanbieden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home