Microsoft moet opnieuw een antitrustonderzoek vrezen

microsoft cloud

Volgens een handelsgroep misbruikt Microsoft haar machtspositie om klanten in Europa richting de eigen Azurecloud te duwen.

Microsoft mag zich aan een nieuwe antitrustklacht verwachten nadat een handelsgroep, onder wie Amazon, stappen in die richting plant. Cloud Infrastructure Service Providers in Europe, kortweg Cispe, zal naar de Europese Commissie trekken. De groep doet dat omdat volgens de leden Microsoft het gebruikers moeilijk maakt om van cloudprovider te veranderen.

Niet de eerste klacht

Het is niet de eerste antitrustklacht die Microsoft aan het been heeft. In april van dit jaar kreeg de Amerikaanse reus al te maken met een onderzoek naar dubieuze praktijken. Die klacht had toen te maken met licenties. Daarmee kwam ook Microsoft in het vizier van de Europese Commissie. Tot voordien kregen voornamelijk Apple, Google en Facebook af te rekenen met antitrustzaken. Alhoewel, ook in maart had Microsoft het al vlaggen en toen ging het, net als nu, om Azure.

Cispe zegt in een statement dat het de bedrijven die eerdere klachten indienden ondersteunt. De groep wil participeren in discussies over hoe Microsoft verplicht kan worden om de praktijken te veranderen. In een reactie zegt Microsoft dat het in de herfst veranderingen heeft aangebracht in de licenties waardoor klanten en cloudproviders meer opties hebben om in de cloud actief te zijn. “We zetten ons in om licentieproblemen aan te pakken en steunen een concurrerende omgeving waarin alle aanbieders kunnen gedijen”, aldus een woordvoerder.

Europese spelregels

De voorbije maanden heeft Microsoft getracht om de critici de mond te snoeren wat betreft hun cloudactiviteiten. Toch doen die inspanningen volgens Cispe niet genoeg om eerlijke concurrentie toe te laten. “Het is schadelijk voor het Europese cloud ecosysteem en het ontneemt Europese gebruikers de keuze in het cloudactiviteiten”, aldus Cispe.

Daarom kijkt Cispe in de richting van de Europese Commissie. Die werkte de voorbije jaren aan twee wetten om dergelijke praktijken aan banden te leggen. Eén ervan, de Digital Markets Act, is sinds 1 november van kracht. De verwachting is dat de commissie Microsoft, net als andere grote spelers, zal aanzien als gatekeepers. Die zullen vanaf het voorjaar aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Samen met de Digital Services Act zal DMA het internetlandschap grondig reguleren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home