Microsoft past cloudlicenties aan in Europa na antitrust-klacht

microsoft cloud

Vanaf 1 oktober wordt het goedkoper voor Europese cloudaanbieders om Microsoft-software zoals Windows Server, Office of SQL Server aan te bieden.

Franse cloudprovider OVH maakte samen met twee andere Europese providers Microsoft brutaal wakker eind vorig jaar door een klacht neer te leggen bij Europese regulatoren wegens oneerlijke concurrentiepraktijken. Microsoft heeft de afgelopen jaren zijn licentievoorwaarden veranderd waardoor het veel duurder werd voor concurrerende platformen om die aan te bieden. Resultaat: Microsoft Azure komt er altijd als goedkoopste uit, wat voor oneerlijke concurrentie zorgt.

Eerder dit jaar kondigde Microsoft dat het Europese cloudproviders tegemoet zou komen met scherpere prijzen. Die details werden nu bekend gemaakt. Zo hoeven ze onder andere geen extra licenties aan te kopen wanneer ze al Microsoft-clouddiensten afnemen. Ook bestaande licenties voor software zoals Windows, Windows Server, Office en SQL Server worden goedkoper.

Verder elimineert Microsoft de Virtual Desktop Application-licentie (VDA) voor Microsoft 365 F3, Microsoft 365 E3 en Microsoft 365 E5. In ruil kunnen klanten uit kant-en-klare hosted desktop- en serveroplossingen van externe partijen kiezen binnen het Microsoft Cloud Solution Provider-programma. Ze kunnen ofwel hun eigen licentie meenemen of rechtstreeks via een Microsoft-partner aankopen.

Niet geldig op AWS en Google

“We erkennen het belang van een competitieve omgeving in de Europese cloudprovidermarkt waar kleinere concurrenten kunnen groeien”, zegt Microsoft in een blogpost. “Partners vragen al langer een eenvoudiger licentiemodel en een uitbreiding van het portfolio dat ze kunnen aanbieden aan klanten aan een vaste prijs over een langere termijn.”

lees ook

Microsoft lanceert soevereine clouddienst in samenwerking met Proximus

Microsoft benadrukt in zijn uitleg dat het meer mogelijkheden wil bieden voor klanten om Microsoft-software te hosten op infrastructuur van partners.  

Opvallend: deze nieuwe regels gelden enkel voor kleinere cloudproviders. AWS en Google kunnen niet van hetzelfde voordeel genieten.

Alle wijzigingen treden vanaf 1 oktober 2022 in werking.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home