Microsoft ziet groei Azure opnieuw dalen

Donkere wolken boven Microsoft

microsoft azure

Microsoft Azure laat voor het tweede kwartaal op rij teleurstellende cijfers optekenen. Een teken aan de wand voor de cloudbusiness van Microsoft?

Microsoft maakte vannacht de financiële resultaten voor het afgelopen kwartaal bekend, het vierde fiscale kwartaal van 2022. De totale omzet steeg met twaalf procent naar 50,1 miljard dollar, en ook het operationele inkomen (20,5 miljard dollar) en netto-inkomen (16,7 miljard dollar) stegen met respectievelijk zeven en twee procent. Wie dieper in de cijfers graaft, ziet dat niet alles rooskleurig is.

Het cloudplatform Azure is een belangrijke bron van omzet voor Microsoft. De inkomsten die Microsoft haalt uit zijn cloudbusiness stijgt nog steeds, maar voor het tweede kwartaal op rij zit die groei in een dalende trend. Een jaar geleden zat Microsoft Azure nog op een groeipercentage van vijftig procent, afgelopen kwartaal zat dat cijfer nog op 35 procent. Het slechtste cijfer sinds Microsoft data vrijgeeft over zijn cloudbusiness.

Microsoft CFO Amy Hood heeft investeerders al gewaarschuwd dat deze trend wellicht niet snel zal omkeren. Zij voorspelt een gelijkaardige daling van rond de vijf procent in het huidige kwartaal. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de totale omzet onder de verwachtingen duikt. Dit negatieve vooruitzicht deed de aandelen van Microsoft na het sluiten van de beurs nog met zes procent dalen.

Zorgen voor de cloudindustrie?

De financiële resultaten van Microsoft zorgden voor een kleine schokgolf door de cloudindustrie. Ook rivalen Amazon en Google gingen mee onderuit op de beurs. De huidige economische crisis lijkt geen bedrijf of sector onberoerd te laten. Toch zien analisten voorlopig nog geen redenen om aan te nemen dat investeringen in cloud en andere IT plots zullen opdrogen in 2023.

lees ook

Cloudprijzen zullen stijgen in Europa, voorspelt Canalys

Microsoft lijkt het geweer wel van schouder te veranderen. Het softwarebedrijf ging tijdens Ignite all-in op artificiële intelligentie om zijn cloudportfolio op te smukken.   

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home