EU wil macht techgiganten inperken met strengere regels

EU

De Europese Commissie stelt twee nieuwe wetten voor die grote technologiebedrijven dwingen om schadelijke content te verwijderen en zich open te stellen voor concurrentie. Wanneer ze zich niet aan deze wetten houden, riskeren ze forse boetes. 

De voorgestelde regels zijn een antwoord op de effecten die grote techbedrijven hebben op fundamentele rechten, concurrentie en de economie. De wetsvoorstellen worden momenteel beoordeeld door het Europese Parlement en de lidstaten. Dit proces kan enkele maanden of zelfs een jaar duren. 

“De twee wetsvoorstellen hebben één doel: zorgen dat wij als gebruikers toegang hebben tot een ruime keuze aan veilige online producten en diensten. Bedrijven die actief zijn in Europa moeten vrij en eerlijk kunnen concurreren. Dit is één wereld. We moeten op een veilige manier kunnen winkelen en het nieuws dat we lezen kunnen vertrouwen”, zegt EU executive vice president Margrethe Vestager. 

Digital Services Act

Het eerste voorgestelde maatregel, de Digital Services Act, verplicht alle digitale diensten om illegale content op hun platformen tegen te gaan. Er moeten mechanismes komen om dergelijke content te markeren. De wet verplicht bedrijven ook om veiligheidsmaatregelen te nemen voor gebruikers van wie hun content is verwijderd door het platform. 

De Digital Services Act geeft geen definitie van wat gezien wordt als illegale content. De wet verwijst naar bestaande nationale en Europese wetten die specificeren wat illegaal is. 

Bedrijven die er niet in slagen om de verspreiding van illegale online content tegen te gaan, krijgen te maken met enorme boetes. De Europese Commissie houdt direct toezicht op de grootste platformen, zoals Facebook, Twitter en YouTube. Als het om een serieuze overtreding van de wet gaat, kan de Commissie boetes opleggen tot wel 6% van de wereldwijde omzet. 

Digital Markets Act

De Digital Markets Act is alleen van toepassing op gatekeepers. Volgens de wet zijn deze bedrijven verplicht om proactief maatregelen te treffen voor het behoud van eerlijke concurrentie. Onder gatekeepers behoren bedrijven die ofwel meer dan 6,5 miljard euro verdienden in de laatste drie jaar of die het afgelopen financiële jaar een gemiddelde marktwaarde hadden van meer dan 65 miljard euro. 

Om eerlijke concurrentie te waarborgen, moeten de grote tech bedrijven onder meer zorgen dat software van externe partijen goed werkt op hun diensten. Ook moeten gatekeepers ‘oneerlijke praktijken’ vermijden, zoals het onmogelijk maken om voorgeïnstalleerde software of apps te verwijderen. 

Als onderdeel van de Digital Markets Act krijgt de Europese Commissie het recht om doelgerichte onderzoeken te doen om te beoordelen of nieuwe werkwijzen van gatekeepers moeten worden toegevoegd aan de regels. Zo blijven de regels up-to-date met het digitale landschap.

Wanneer gatekeepers zich niet houden aan de Digital Markets Act, kan de EU volgens het voorstel tot wel 10% van de jaarlijkse omzet als boete opleggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home