Gartner publiceert Magic Quadrant rapport over publieke cloudproviders

multi-cloud

Gartner publiceert zijn Magic Quadrant (MQ) rapport voor cloudinfrastructuur en platform services van publieke cloudproviders. Hierin geven klanten de toenemende verkoopsdruk van AWS aan en betrouwbaarheidsuitdagingen voor Microsoft.

Het Magic Quadrant rapport voor cloudinfrastructuur en platform services rapporteert over publieke cloudproviders en neemt IaaS en PaaS voor zijn rekening. SaaS wordt niet meegenomen in de beoordeling, waardoor het Microsoft 365 en Google Workspace uitsluit. Experten beoordelen de providers, maar ook klanten mogen hun zegje doen. Deze laatste beoordelaars lijken niet altijd even mals te zijn en geven scherpe commentaren mee in het rapport.

Magic Quadrant

In het leiderskwadrant krijgt AWS de gouden medaille. Het platform wint van Microsoft dankzij visie en uitvoering. Google staat op de derde plek en sluit het leiderskwadrant hiermee af. Vier andere providers werden ook opgenomen in het rooster. Alibaba Cloud komt juist in het visionairskwadrant terecht als Chinese leider. Toch doen het gebrek aan transparantie in de technische details en de prijsstrategie van de service het bedrijf de das om volgens Gartner.

Gartners Magic Quadrant rapport

De andere drie cloudproviders komen allemaal in het nichesegment terecht. Tencent heeft naast zijn focus op China ook een plek in Rusland veroverd, maar blijft uit een klein ecosysteem bestaan. IBM komt in het kwadrant terecht door zijn sterkte in gereguleerde industrieën en edge computing. Toch heeft het volgens Gartner een klein marktaandeel en komt het niet vaak naar boven bij klanten, omdat het gepercipieerd wordt als legacy technologie-provider.

lees ook

Hoe Oracle wel een serieuze cloudspeler kan worden

De laatste op de lijst is Oracle. De provider heeft zijn capaciteiten opgekrikt en bezit volgens Gartner een uniek product in private cloud dankzij zijn overeenkomst met de publieke cloud en onafhankelijkheid van het internet. Ontwikkelaars lijken echter niet overtuigd en zijn niet zo positief over de nieuwe en kinderlijke services van Oracle.

Top drie

AWS is koploper in ontwikkeling, klanten nieuwe oplossingen aanreiken en innovatie. Toch is de complexiteit van de diensten een minpunt naast het aanbieden van services die nog niet klaar zijn voor gebruik. Klanten geven ook aan dat AWS erg veel druk legt op de aankoop van hun diensten. Zo wilden ze het afgelopen jaar de uitgaven van het vernieuwen van bestaande jaarcontracten verhogen met maar liefst 20 procent.

Volgens Gartner heeft Microsoft het breedste aanbod qua capaciteit, sterke bedrijfsrelaties en databaseservices. Klanten blijven wel bezorgd over de impact van het falen van diensten zoals Azure AD of Azure Kubernetes Service. Ook haalden ze het complexe licentiesysteem van Microsoft aan en de grote interesse van het salesteam in de jaarlijkse omzet van het bedrijf. Het verlagen van de kosten voor klanten lijkt nog steeds niet aan de orde bij Microsoft.

Op het vlak van capaciteit, grootte en bereik is Gartner positief over Google. Volgens experten is de Kubernetes service de best uitgebouwde van alle platformen. Toch steken zorgen de kop op over tevredenheid bij klanten, het nogal agressieve prijskaartje en de financiële verliezen van Google Cloud.

lees ook

Publieke cloud groeit met 40 procent onder impuls van AWS en Microsoft

Toekomstmuziek

Gartner verwacht wel dat clouduitgaven wereldwijd zullen blijven groeien. In 2021 voorspelt het publieke clouduitgaven van wel 396 miljard dollar die in 2022 zullen groeien tot 482 miljard dollar (of 21,7%). Daarbij geeft het nog aan dat de uitgaven meer dan 45 procent van de IT-uitgaven zullen inhouden, terwijl dat nu nog maar 17 procent is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home